Nogomet
0

Turskoj tri boda protiv Kosova, Hrvatska pred praznim tribinama pobijedila Island

Piše: O. T.
Hrvatska - Island (Foto: EPA)
U grupama D i I evropskog dijela kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji odigrane su po dvije utakmice 4. kola. Hrvatska je pred praznim tribinama Maksimira u Zagrebu savladala Island (2:0) i osamila se na prvom mjestu tabele.

Grupa D

Austrija - Republika Irska 0:1

Republika Irska je nastavila sa sjajnim igrama u kvalifikacijama i sada ima tri pobjede i remi nakon što je minumalnim rezultatom slavila u Austriji (1:0). Gol odluke postigao je McClean u 48. minuti.

Gruzija - Moldavija 1:1

Remi su upisale Gruzija i Moldavija (1:1). Kazaišvili je u 16. minuti pogodio za domaći tim, ali je bog Moldavcima donio Gatcan u 78. minuti.

Grupa I

Hrvatska - Island 2:0

Hrvatska je ponovo igrala pred praznim tribinama na domaćm terenu. Od marta 2015. godine Hrvati nijedan takmičarski meč nisu igrali pred navijačima, a susretali su se sa Italijom, Bugarskom, Turskom i danas sa Islandom kojeg su savladali sa 2:0. Čak je i tog 15. marta kada je sa 5:1 savladana Norveška bila zatvorena sjeverna tribina Maksimira.

Naredni domaći kvalifikacioni meč Hrvatska igra protiv Ukrajine narednog marta kada dolazi Ukrajina. Dakle, nakon dvije godine Hrvati će, ukoliko se u međuvremenu nešto ne promijeni, konačno igrati pred navijačima na domaćem terenu.

Selektor Ante Čačić je u meču sa Islandom na klupi ostavio Luku Modrića koji se tek proteklog vikenda u utakmici Real Madrida protiv Leganesa vratio što mu je bio prvi ligaški meč od kraja septembra.

Island je u trećoj minuti stvorio prvu obećavajuću prilku kada pokušaj SIgurdssona blokora Ćorluka. Nakon toga Hrvatske je sve više dominirala, a islandsku kompaktnost uspjela je probiti već u 15. minuti kada odličnim udarcem lijevom nogom Brozović sa oko 17 metara pogađa za 1:0.

U narednih 20-ak minuta nije bilo pretjeranih uzbuđenja, a onda su Hrvati u 37. minuti tražili penal nakon što je Arnason sam sebe pogodio u ruku. Ranije je tražen crveni karton nakon što je Bjarnason faulirao Vrsaljka, a već je ranije imao žuti karton.

Hrvatska je do novog gola mogla u 41. minuti, ali Halidorsson odlično zaustavlja opasan pokušaj Ivana Perišića koji je pobjegao odbrani domaćeg tima.

Od prve minute drugog dijela Čačić u igru šalje Modrića, a prvu veliku šansu stvorili su gosti kada Bödvarsson u 61. minuti ne uspijeva zabiti. Sjajnu šansu za Hrvatsku imao je upravo Modrić čiji udarac sa distance brani Halidosson.

Konačnih 2:0 za Hrvatsku svojim drugim golom na utakmici postavio je Brozović u 91. minuti kada je asistenciju upisao Modrić. Hrvatska je utakmicu završila sa igračem manje nakon što je Perišić u 93. minuti dobio crveni karton.

Turska - Kosovo 2:0

Turska je u Antaliji stigla do prve pobjede u kvalifikacijama nakon što je sa 2:0 savladala neugodno Kosovo. Nije bilo lako Turcima slomiti otpor gostiju koji su u nekoliko navrata mogli doći i do pogotka. Golove za Tursku postigli su Burak Yilmaz (51') i Sen (55').