Nogomet
0

Turska ide u polufinale

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Večeras je na stanionu Ernst Happel u Beču odigrano drugo četvrtfinale Eura 2008 gdje su se sastale reprezentacije Hrvatske i Turske. Regularni dio utakmice završen je neriješeno 0:0, a nakon produžetaka bilo je 1:1. Turska je boljim izvođenjem penala izborila pobjedu i plasman u polufinale gdje ih čeka reprezentacija Njemačke.

Moramo priznati da smo očekivali puno više od obje reprezentacije. Ali, veliki je ulog u pitanju - polufinale EP-a, stoga nije toliko čudno da su i Hrvatska i Turska igrali maksimalno oprezno.

Prvo poluvrijeme nije ponudilo mnogo, najveću šansu je imao je Olić u 19. minuti susreta, koji je nakon odličnog ubačaja Modrića pogodio prečku.

Veći dio prvog poluvremena Hrvatska je imala nešto veću inicijativu, da bi se Turska reprezentacija probudila i pritisnula hrvatsku odbranu 15-tak minuta prije kraja prvog poluvremena. U 38. minuti nogometaš Galatasaraya Mehmet Topal razornim je udarcem sa 20tak metara zaprijetio Pletikosi, no ipak bezuspješno.

Nakon prvih 45. minuta utakmice igrači su otišli u svlačionice kod rezultata 0:0.

U drugo vrijeme ušlo se također oprezno bez nekih većih prilika na obje strane. U 50. minuti je Olić imao jednu izgledniju šansu da glavom poentira nakon greške turskog golmana, ali je ipak rezultat i dalje ostao 0:0.

Nakon duplog pasa s Olićem u 69. minuti, Rakitić je stvorio i novu priliku za Hrvatsku, no lošim udarcem hrvatski je igrač promašio cijeli gol.

Olić je nakon centaršuta Rakitića u 72. minuti iz dosta teške situacije uspio glavom šutirati, lopta je ipak otišla pored gola.

Udarac Srne iz slobodnog udarca sa 25 metara odlično je odbranio turski golman Rustu Recber u 83. minuti susreta. Pred sam kraj regularnog dijela utakmice Olić je propustio još dvije izglednije šanse za Hrvatsku.

S druge strane, turska reprezentacija je u drugom poluvremenu uspjela stvoriti nekoliko poluprilika, ali nijedna da ozbiljnije zaprijeti Pletikosi.

Nakon regularnog dijela utakmice, koji nije donio mnogo lijepog i atraktivnog nogometa, igrali su se produžeci.

U prvom produžetku Turska je pokazala bolju igru, i imala je dvije izglednije prilike, a izdvojili bismo odličan udarac iz daljine Senturka.

U 101. minuti turski reprezntativac Tunkcy Sanli sa 25 metara promašuje gol, lopta je prošla pored same stative. Bila je to najveća prilika turske u ovoj utakmici.

U drugom produžetku ni na jednoj strani nije bilo većih prilika za pogodak sve do samog kraja. U 119. minuti nakon greške Rustua Recbera stiže šok za tursku reprezentaciju. Modrič je uspio uzeti loptu prije turskog golmana i nabaciti Klasniću, koji glavom poentira za vodstvo Hrvatske.

Još veći šok za Hrvatsku reprezentaciju desio se u 122. minuti, kada je Pletikosu savladao turski reprezentativac Semih Senturk i izborio penale.

Utakmica završena rezultatom 1:1.

PENALI - Hrvatska - Turska:

Luka Modrić promašio. 0:0 Turan Arda pogodio. 0:1

Dario Srna pogodio. 1:1 Semir Senturk pogodio. 1:2 Rakitić promašio. 1:2 Hamit Altintop pogodio. 1:3 Petriću brani Rustu. 1:3

Turska je boljim izvođenjem penala izborila pobjedu i plasman u polufinale gdje ih čeka reprezentacija Njemačke.