Nogomet
292

Turković: Oporavak je lakši uz podršku saigrača iz Željezničara

Piše: D. B.
Nedo Turković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nedo Turković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Napadač Željezničara Nedo Turković se nakon operacije koljena oporavlja i polako priprema za prve treninge. U razgovoru za portal Klix.ba je govorio o svom napretku, igrama Željezničara, treneru Edisu Mulaliću, derbiju sa Sarajevom i mogućnostima Plavih u ovoj polusezoni.

Turković je operisan nakon puknuća prednjih križnih ligamenata, zbog čega je morao na višemjesečnu pauzu.

"Oporavak ide po planu, prošla su četiri mjeseca od operacije i trenutno radim u teretani. Problema nema, kao ni bolova. Očekujem da ću se uskoro priključiti ekipi i početi s laganim treninzima", izjavio je Turković.

Povreda prednjih križnih ligamenata je jedna od najtežih u nogometu, a oporavak je težak kako u fizičkom, tako i u psihičkom smislu.

"Iskreno, mnogo je teško, radi se o jednoj od najtežih povreda, ali sve lakše podnosim jer imam podršku saigrača i uprave Željezničara. Zahvalan sam i sretan zbog toga", rekao je napadač Plavih.

Iako se teško kretao, Turković je pratio sve domaće ovosezonske utakmice Željezničara, a bio je i na gostovanjima.

"Pratim svoj klub, rezultati sigurno mogu biti bolji. Želji je obaveza da bude u vrhu tabele i nadam se da će uskoro biti tamo gdje mu je mjesto", kazao je Turković.

Ekipu je nedavno preuzeo Edis Mulalić, što Turković smatra odličnim potezom uprave.

"Došao je čovjek koji je uz ekipu više od pola godine. To je dobar potez uprave, jer će Edis uspjeti ispuniti planove. On je prije svega dobar prijatelj sa igračima, a odličan je i trener. Svi ga vole i cijene. Ja ga poznajem iz vremena kad sam bio junior. Temperamentan je, a razlog za to je njegova ljubav prema Željezničaru. On veoma emotivno doživljava svaku utakmicu. Želim mu mnogo sreće", riječi su dvadesetpetogodišnjeg nogometaša.

Turković je gledao i gradski derbi u kojem je u nedjelju Željezničar pobijedio ekipu Sarajeva rezultatom 1:0.

"Derbi kao derbi, bio je pun tenzija, što je razumljivo. Rezultat je realan, jer smo i mi i Sarajevo imali šanse koje su mogle prelomiti utakmicu. Smatram da su presudili veća želja i motiv naše ekipe, tako da je pobjeda zaslužena. Izjave protivnika o grubosti nisu realne, jer u gradskom derbiju uvijek ima tenzija, prekida i oštrih duela, ali sve u sportskom duhu. Agresivna igra Željezničara ne treba biti alibi rivalu za poraz", istakao je Turković.

Nogomet mu nedostaje. pa se nada što bržem povratku.

"Fali mi nogomet, pa često dolazim na treninge i zaista jedva čekam da se vratim u pogon. Najgore je prošlo i vjerujem da ću se dobro pripremiti za povratak na teren, kako bih pomogao ekipi da ostvari što bolje rezultate", riječi su napadača Plavih.