Nogomet
5

Turci pomažu izgradnju terena za FK Velež

Klix.ba
Predstavnici FK Velež boravili su bratskom gradu turskoj Bursi, kao i u klubu Bursaspor, saopćeno je danas iz tog kluba. Ovo je samo nastavak saradnje koja postoji već dvije godine i koja se već do sada realizovala kroz nekoliko zajedničkih aktivnosti.

Prije dvije godine odigrana je i međunarodna prijateljska utakmica Bursaspor – Velež (2:0), u čast Nedžada Bijedića. Prije nešto više od mjesec dana delegacija biznismena i fudbalskih radnika iz Burse boravila je u posjeti Veležu i između ostalog prisustvovala utakmicama Rođenih sa Travnikom i Željezničarom.

Glavni razlog nove posjete je već ranije iskazana želja prijatelja iz Burse da pomognu izgradnju terena sa umjetnom travom. Podsjetimo, pored sredstava koje je osigurala UEFA, te Grad Mostar u iznosu od 60.000 KM, Velež je obavezan osigurati i 250.000 KM kako bi projekt krenuo u realizaciju.

Delegaciju Veleža u Bursi su dočekali gradonačelnik ovog grada, kao i bivši i sadašnji predsjednik Bursaspora. Pokazalo se da bosanskohercegovački narod ima dokazane prijatelje u Turskoj, o čemu svjedoče i izjave čelnika ovog grada.

"Veze Turske i Bosne i Hercegovine su neraskidive. Naša daljnja i bliža prošlost nas toliko povezuju da to stvara odličan temelj za daljnju saradnju. Mi kao grad želimo i hoćemo da pomognemo projekte u Bosni i Hercegovini. Osim toga, Bursa i Velež imaju neraskidivu vezu kroz Nedžada Bijedića. U našem klubu se potpuno afirmisao i Elvir Baljić. To dovoljno govori o talentu koji posjeduju Bosanci i Hercegovci, ali isto tako i o spremosti naroda Turske da prihvati ljude iz BiH. Grad Bursa i klub Bursaspor je uz Velež. Želimo da zajednički razvijamo projekat u budućnosti", rekao je Recep Altepe, gradonačelnik grada Burse.

Upravo je zajednički projekat dva kluba, prvenstvo kroz poboljšanje kapaciteta omladinske škole u svim segmentima, početak zajedničke saradnje Bursaspora i Veleža.