Nogomet
24

Trumpova pobjeda u fudbalskom Photoshopu: Clinton predstavljena kao Pjanić, Gerrard, Higuain...

Klix.ba
Pobjeda Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima Sjedinjenih Američkih Država popraćena je i u svijetu fudbala. Neki poznati fudbaleri su objavljivali statuse na Twitteru povodom toga, dok su mnoge humoristične fudbalske stranice na Twitteru prerađivale razne fotografije u Photoshopu.

Tako je, naprimjer, na jednoj fotografiji Hilary Clinton, koja je poražena u utrci za mjesto predsjednice, prikazana kao Miralem Pjanić u susretu Juventusa protiv Milana. Radi se o utakmici Serije A kada je Pjanić postigao regularan gol iz slobodnog udarca, ali sudija je poništio gol pošto je smatrao da je jedan igrač Juventusa bio u ofsajdu i da je utjecao na igru.

Clintonova je također prikazana i kao Sulley Muntari koji je u februaru 2012. godine kao igrač Milana u sudaru protiv Juventusa postigao gol, ali sudija nije primijetio da je lopta prešla gol-liniju. Tom prilikom je Trump označen kao Gianluigi Buffon koji je loptu "izvadio" iz gola.

Jedna od fotografija koja najviše kruži društvenim mrežama je ona gdje Demba Ba kao igrač Chelseaja u finišu sezone 2013/14. u derbiju protiv Liverpoola koristi proklizavanje Stevena Gerrarda i trči prema golu, a kasnije je postigao pogodak i Chelsea je slavio. Tu je Clinton, jasno, predstavljena u liku Gerrarda, a Trump kao Demba Ba.

Isti je detalj prikazan i kao gif u kojem dosadašnji predsjednik SAD-a Barrack Obama svoju funkciju predaje Hillary Clinton koja proklizava, što koristi Trump.

Duel Trump protiv Clinton prikazan je i kroz prizmu odlučujućeg pogotka Garetha Balea u finalu Kupa kralja 2014. godine. Bale je pored aut-linije prestigao Marca Bartru i sjurio prema golu Barcelone, postigao gol te donio trofej Real Madridu.

Jedna od fotografija koje se također mnogo koriste na društvenim mrežama je i poznati dribling Lea Messija nad Jeromeom Boatengom u pobjedi Barcelone nad Bayern Minhenom (3:0) u prvom susretu polufinala Lige prvaka 2015. godine.

Posebno je interesantan i poništeni gol Gonzala Higuaina u finalu Svjetskog prvenstva 2014. godine kada su igrali Argentina i Njemačka. Na kraju su slavili Nijemci. Ovdje je Clinton prikazana kao Higuain, a Trump kao pomoćni sudija.

Trumpovu pobjedu prokomentarisali su brojni fudbaleri i bivši fudbaleri. Igrač Bayern Minhena i španski internacionalac Javi Martinez na Twitteru je ironično napisao: "Kraj mojih snova u MLS-u (Američkoj fudbalskoj ligi)?"

Kapiten Manchester Cityja Vincent Kompany oglasio se napisavši: "Hajdemo svim idiotima širom svijeta dati snagu i vidjeti šta će se desiti".

"Živimo u nevjerovatnim vremenima", kratko je napisao slavni reprezentativac Engleske Gary Lineker aludirajući na pobjedu Trumpa.