Nogomet
29

Trofej osvajača Mundijala u martu stiže u Sarajevo

Klix.ba
Građani BiH će imati priliku fotografisati se u blizini trofeja (Foto: AFP
Građani BiH će imati priliku fotografisati se u blizini trofeja (Foto: AFP
Trofej namijenjen osvajaču Svjetskog nogometnog prvenstva krenuo je polovinom septembra iz Brazila na put oko svijeta. U Bosnu i Hercegovinu stići će 7. marta odakle već naredni dan putuje za Francusku.

Praksa da trofej Mundijala bude predstavljen na ovakav način počela je uoči Svjetskog prvenstva 2006. godine i ovo je treći put da će građani desetina zemalja širom svijeta imati priliku vidjeti trofej težak pet kilograma i napravljen od 18-karatnog zlata.

Nakon što je na put oko svijeta krenuo u septembru iz Brazila, trofej će do povratka u zemlju gdje se naredne godine održava Mundijal, posjetiti 88 zemalja za 267 dana. Trofej prevozi posebno dekorisani avion.

Trofej će obići 88 zemalja
Trofej će obići 88 zemalja

U Sarajevu će biti izložen 7. i 8. marta, a u glavni grad Bosne i Hercegovine doći će iz Češke nakon čega putuje u Francusku, Englesku, Škotsku... Trofej se trenutno nalazi u Bangladešu gdje će ostati do četvrtka.

Trofej visok 36 centimetara dizajnirao je Talijan Silvio Gazzaniga 1971. godine. Pet kilograma teško tijelo od 18-karatnog zlata drži postolje napravljeno od dva sloja poludragog kamenja.

Prvi put ga je podigao kapiten reprezentacije Njemačke Franz Beckenbauer kada je Elf te 1974. godine osvojio naslov Svjetskog prvaka.

Trofej prevozi posebno dekorisani avion (Foto: AFP)
Trofej prevozi posebno dekorisani avion (Foto: AFP)

Kako je Gazzinga jednom prilikom kazao, inspiraciju za dizajn pronašao je u sportskom duhu. Trofej predstavlja dvojicu sportista koji u svojim rukama drže planetu Zemlju.

Ovaj trofej se više ne dodjeljuje u trajno vlasništvo i, interesantno, imena pobjednika Mundijala moći će se upisivati do 2038. godine.