Nogomet
36

Trijumf Evertona u "vučijem gradu", Rijeka bolja od Standarda na Kantridi

Piše: A. D.
Bešić u dresu Evertona (Foto: AFP)
Završeno je 13 mečeva večerašnjeg programa u Evropskoj ligi, u kojima je nastupe upisalo nekoliko bosanskohercegovačkih internacionalaca.

Grupa G:

Rijeka je na Kantridi pobijedila Standard Liege rezultatom 2:0, a Zoran Kvržić igrao je od 66. minute kada je zamijenio Ahmada Sharbinija. Damira Zlomislića nije bilo zbog povrede, dok je na drugoj strani igrao Dino Arslanagić, ali samo do 34. minute kada je isključen. Pogotke za Rijeku postigli su Moises i Kramarić iz penala.

Lider ove grupe pomalo iznenađujuće je Feyenoord koji je na domaćem terenu porazio Sevillu rezultatom 2:0. Toornstra i El Ahmadi pogađali su za pobjednički tim.

Tabela:

Feyenoord 9 Sevilla 8 Rijeka 7 Standard 4

Grupa H:

Muhamed Bešić odigrao je 90 minuta za Everton u gostujućem trijumfu nad Wolfsburgom. Bio je jedan od najboljih igrača u timu Karamela. Strijelci za Karamele bili su Lukaku i Miralles.

Krasnodar i Lille podijelili su bodove u Rusiji, a rezultat je glasio 1:1. Ari je domaćinu donio vodstvo, a Roux gostima izjednačenje i jedan bod.

Tabela:

Everton 11

Wolfsburg 7 Lille 4 Krasnodar 3

Grupa E:

Zanimljivu utakmicu u Moskvi su odigrali Dinamo i Panathinaikos. Trijumfovao je domaći tim rezultatom 2:1, a pogotke su postigli Triantafyllopulos koji je pogodio svoju mrežu i Ionov za Dinamo, odnosno Berg za Panathinaikos.

Tabela:

Dinamo Moskva 15

PSV 10 Estoril 3 Panathinaikos 1

Grupa L:

Turski Trabzonspor koji je do nedavno vodio Vahid Halilhodžić na domaćem je terenu porazio Metalist rezultatom 3:1. Belkalem, Ekici i Yilmaz bili su strijelci za turski tim, a Homenyuk za ukrajinski.

Važnu pobjedu u ovoj grupi ostvario je Lokeren nad Legiom minimalnim rezultatom uz pogodak Vanakena.

Tabela:

Legia 12 Trabzonspor 10 Lokeren 7 Metalist 0

Grupa K:

Marko Marin i Babacar pogađali su u pobjedi Fiorentine na gostovanju kod Guinganpa 2:1, dok je jedini gol za domaćina postigao Beauvue.

Odličan posao napravio je PAOK u Minsku porazivši Dinamo 2:0 golovima Anathasiadisa.

Tabela:

Fiorentina 13 PAOK 7 Guinganp 7 Dinamo Minsk 1

Grupa J:

Ulogu favorita na domaćem terenu opravdao je Dinamo Kiev protiv Rio Avea pobijedivši 2:0. Strijelci u važnoj pobjedi bili su Lens i Veloso.

Enevoldsen je bio junak navijača Aalborga koji je na domaćem terenu minimalnim rezultatom bio bolji od Steue Bukurešt.

Tabela:

Dinamo Kiev 12 Aalborg 9 Steaua 7 Rio Ave 1

Grupa I:

Young Boys je pobjedom nad Slovanom u Bratislavi održao priključak za Spartom i Napolijem koji su remizirali bez golova. Švicarski predstavnik trijumfovao je rezultatom 3:1, uz pogotke Hoaraua i dva puta Kuboa, a jedini gol za domaćina bio je djelo Soumaha.

Tabela:

Napoli 10 Sparta Prag 10 Young Boys 9 Slovan Bratislava 0