Aidin Mahmutović, Teplice
0

"Tri godine sam standardan, a nikada nisam bio ni blizu reprezentacije"

Razgovarao: Edin Isanović
Aidin Mahmutović
Aidin Mahmutović
Aidin Mahmutović je rođen 1986. godine u Tešnju. Profesionalnu nogometnu karijeru počeo je graditi u TOŠKU-u iz Tešnja, a nosio je i dres Čelika. Karijeru je nastavio u češkim Teplicama. Teško je rješiva enigma za protivničke odbrane. Ima izuzetno dobar udarac, a u posljednje vrijeme igra u odličnoj formi. U razgovoru za Sarajevo-x.com Mahmutović je govorio o karijeri, ligi u kojoj nastupa, ambicijama kluba u ovoj sezoni, formi i reprezentativnoj stvarnosti.

Možete li nam reći kako je krenuo Vaš nogometni put?

Karijeru sam počeo u Pobjedi iz Tešanjke još kao dječak. Potom sa preselio u TOŠK iz Tešnja, gdje sam prošao sve kategorije. Nakon nastupa za prvi tim počeli su kontakti sa predstavnicima Čelika. Brzo smo se dogovorili i pristao sam da pređem u zenički tim. Tu sam proveo tri najljepše godine. To se pamti, to se ne zaboravlja. Posebno navijači. Poštujem sve druge, ali su oni za mene najbolji u BiH.

Kako je došlo do realizacije transfera u Teplice?

Prije svega moram reći da sam dobro igrao na Bilinom polju i da su stizale ponude. Prvo sam otišao u Spartu. Nažalost, tu sam se povrijedio i morao na operaciju. Kasnije sam preko menadžera Irfana Redžepagića otišao u Teplice. Potpisao sam ugovor iako nisam bio potpuno spreman. Trenutno ima pet bh. nogometaša u klubu. Četvorica u prvom timu. Pored mene tu su još: Ljevaković, Melunović i Čajić, dok Muamer Gagula nastupa za drugi tim, a često trenira sa nama.

Koliko vam je svima pomogla činjenica da je Edin Džeko ostavio dubok trag u klubu?

Mnogo. Uostalom to nam je otvorilo vrata i da dođemo.

Možete li nam ponuditi više informacija o Teplicama?

Svakako. To je poslije Sparte najorganizovaniji češki klub koji ima jasne ciljeve. Osvojili su dva Kupa. Jedan je stigao prije dvije godine. Izuzetno mi je drago da imam taj trofej. Nekoliko puta su igrali pretkolo Lige prvaka, a protivnici su bili Celtic, Espanol i Mallorca. Naposljetku, uvijek su u vrhu češkog nogometa.

Koliko visoko možete u ovoj sezoni?

Trenutno smo šesti. Zaostajemo sedam bodova za trećim mjestom koje garantuje izlazak na međunarodnu scenu. Teško je očekivati da se plasiramo preko prvenstva. Naše ambicije vezane su za Kup, gdje igramo četvrtfinale. Dat ćemo sve od sebe da se plasiramo u Evropsku ligu. Svjesni smo da je svaka sljedeća utakmica za nas najvažnija, svaki uspjeh daje nam dodatni psihološki poticaj.

Jeste li zadovoljni svojim nastupima?

Jesam. Postigao sam devet golova u ovoj sezoni. Trudit ću se da u nastavku poentiram što više, da pomognem i ekipi i sebi.

Da li se u budućnost nadate pozivu selektora Safeta Sušića?

Ne znam šta da kažem. Možda selektor ne prati češku ligu, koja ima kvalitet. Sigurno je bolja od Premijer lige BiH, a iz nje se pozivaju igrači. Ja i Ljevaković smo standardni već tri godine, ali nikada nismo bili ni blizu nacionalne vrste. Melunović i Čajić zaslužuju pozive za U-21, a koliko vidim ni njih niko ne spominje.

Može li se nacionalni tim plasirati na Euro 2012?

Nakon pobjede nad Rumunima šanse su porasle. Imamo kvalitetan državni tim koji može pobijediti svakoga. Vidjeli ste kako su igrali disciplinovano.

Pratite li Premijer ligu BiH?

Samo Čelik. Želim im mnogo sreće u Kupu. Nadam se da će na kraju osvojiti ovaj trofej, jer to navijači i grad Zenica zaslužuju.