Htio ga dovesti kad je imao 16
0

Trener Stokea oduševljen Asmirom Begovićem

Sarajevo-x.com
Trener novog kluba Asmira Begovića, Mark O'Connor još je davno želio kupiti našeg reprezentativca, i to nakon samo jednog treninga. Desilo se to 2003. godine kada je Begović, tada još tinejdžer, stigao na trodnevnu probu u Portsmouth.

"Imao je samo 16 godina, ali kad sam ga vidio prvog dana rekao sam ljudima u klubu da potpišu ugovor s njim. Jednostavno niste mogli ne uraditi takvo nešto", prisjetio se O'Connor.

On je rekao da su znali da je imao probe i u drugim klubovima i da nisu smjeli rizikovati, jer su bili sigurni da će ga neko "ukrasti" čim ga vidi.

"Zaprepastilo me koliko je visok bio. Prolazio je kroz vrata kao pravi golman. On je veliki momak sada, ali je i tada bio izuzetno visok", rekao je O'Connor.

Trener Stokea je istakao Asmirovu radost kada bi branio. "Bio je kao malo dijete kada je u pitanju njegova želja da brani".

O'Coonor se prisjeća da su tog dana, kada je Asmir bio na probi u Porstmouthu, trenirali dribling i završnicu akcije.

"Grupa mladića među kojima su bili igrači poput Anthonyja Pulisa i Lewisa Buxtona su šutirali iz zabave, ali nisu mogli postići gol pored Asmira", rekao je O'Connor, dodavši da nije mogao nastupati za mladi sastav zbog problema sa vizom koja mu nije dozvoljavala igranje na utakmicama za koje se plaća ulaznica.

"Bio je najbolji mladi igrač kojeg sam vidio. Moja jedina sumnja je bila njegova visina", rekao je O'Connor.

Menadžer engleskog premijerligaša bio je ključni u Begovićevom prelasku u Stoke, a sada vjeruje da naš reprezentativac može biti samo bolji nakon sjajnih odbrana u dresu tima sa Fratton Parka.

"Ako nastavi da brani kao i do sada, postaće psihički jači što će mu omogućiti daljnji razvoj. Njemu su tek 22 godine, najbolje tek slijedi" rekao je Asmirov novi trener.

On je dodao da smatra da je Begović odabrao Stoke, jer vjeruje da može dobiti veliku minutažu.

Za kraj je rekao da je Asmir dobro odgojen momak i da jedva čeka da ga ponovo sretne.

"Nemojte se iznenaditi ako vas oslovi sa "gospodine"", rekao je O'Coonor, piše WhyDelilah.com.