Generacija koja ima šansu
0

Treba nam "stari" Ibišević

Piše: Edin Isanović
Vedad Ibišević
Vedad Ibišević
Kada vratimo film samo tri mjeseca unazad, sjetit ćemo se nogometne euforije koja je u BiH bila veća nego ikada. To su dani koje je svako od nas prepričao milion puta, uvijek sa posebnim emocijama. Atmosfera je bila identična onoj prije okršaja sa Danskom 2003. godine.

No, posljednja prepreka za odlazak na Rt dobre nade bila je nepremostiva. Portugal je bio kvalitetniji. Svi smo bili razočarani. Činilo se kao da smo itekako predugo pustili da stvari idu po svome, da bi išta ispalo kako treba.

Pamtimo sjajne utakmice iz "Ćirine ere". Veličanstvenih 4-2 u Belgiji, sa često repriziranim golom Edina Džeke. Tada smo dobili golemo samopouzdanje, svjesni svog kvaliteta. Naročito kada smo ih četiri dana kasnije porazili i u Zenici. U prethodnim kvalifikacijama zabilježili smo najubjedljiviju pobjedu u histroriji bh. reprezentacije. Estoniju smo savladali 7-0.

Hrpa frustracija

Kada smo eliminisani u dodatnim kvalifikacijama, svi su nam poručili: "Glavu gore, imate toliko talenata". No, nama je velika nada donijela hrpu frustracija, između velikih dana i neizvjesnog sutra. Ostali smo u čekaonici, vrtjeli priče koje vrtimo već više godina, prizivali sudbinu i sreću, te na koncu pronašli utjehu u činjenici da imamo talentovanu generaciju.

Po talentu smo uvijek favoriti. Svakoga dana širom planete pojavljuju se neki novi igrači bh. korijena. Na početku se proglasi iznimno talentovanim, a onda stigne podmukli glas koji otkriva da je skromnih kvaliteta.

Kada se sve pretrese, izvaga, okrene, vrati gdje smo bili, shvatit ćemo da je stvar vrlo jednostavna. Prilika je sada - kvalifikacije za kontinentalnu smotru u Poljskoj i Ukrajini 2012. godine. Ova generacija ima šansu odvesti BiH tamo gdje nikada nije bila - na jedno veliko takmičenje.

Statistike i analize relevantnih nogometnih stručnjaka pokazuje da ne pobjeđuju reprezentacije koje su po kvalitetu najjače, nego najveće šanse imaju selekcije koje su fizički sposobne nametnuti svoju kvalitetu.

Razlike u toj kvaliteti mogu se kompenzirati svježinom. U fokusu svega navedenoga, BiH u kvalifikacionu bitku zajedno sa Francuskom, Rumunijom, Bjelorusijom, Albanijom i Luksemburgom ulazi sa vrlo dobrim predispozicijama. Safeta Sušića i njegove pomoćnike očekuje mnogo posla.

Doktrina stručnjaka

Ostaje da vidimo kako će svlačionica "zmajeva" prihvatiti trenersku doktrinu Papeta.

"Najveći favorit za osvajanje prvog mjesta je Francuska. Mi ćemo se boriti za poziciju dva, mada moramo respektovati sve reprezentacije u grupi", poručio je odmah nakon izvlačenja šef državne nogometne selekcije BiH.

Pomagat će mu Elvir Baljić, nogometaš koji je u svojoj karijeri nastupao za najbolji klub današnjice, Real Madrid. Odmah je apostrofirao da vrlo dobro poznaje sve igrače i da će mu to olakšati posao.

Očekivanja javnosti uvijek su velika. Plasirati se na evropski izlog nogometa bit će vrlo teško, ali izuzetno bitno. Oni malo optimističniji smatraju da možemo biti i prvi u grupi. Dakako, u nogometu je sve moguće, pa i to, ali se takvo razmišljanje može vratiti kao bumerang.

Da bi uspjeli u kvalifikacijama pored svih faktora treba nam i "stari" Vedad Ibišević. Upravo onaj na čijim je krilima Hoffenheim dugo bio lider Bundeslige. Tada je pogađao kao na filimskoj traci. Tako vješto, majstorski. Uz "starog" Ibiševića i fenomenalnog Edina Džeku napad bh. reprezentacije mogao bi nanijeti štetu svakoj odbrani. Uvijek se može pridodati jedan potencijalno skriveni adut iznenađenja - Zlatan Muslimović.

Ovih dana Vedad je definitivno pronašao vedru notu kada je rekao da mu treba još malo vremena da uđe u formu. Naravno, meritorna slika iscrtat će se na samom travnjaku. Svi duboko vjerujemo da će uspjeti.

U konačnici, bh. reprezentativci su silno motivisani, sa nestrpljenjem očekuju početak kvalifikacija. Priča je ista, a uspjeh stoji negdje na kraju puta...