Nogomet
0

Trapattoni više nije selektor Irske

Totalsport
Giovanni Trapattoni (Foto: AFP)
Giovanni Trapattoni (Foto: AFP)
Talijanski 74-godišnji stručnjak Giovanni Trapattoni dogovorno je raskinuo ugovor i saradnju s Irskim nogometnim savezom kao selektor selekcije nakon neuspjeha u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

Bivši trener Milana, Juventusa i Bayerna preuzeo je palicu u irskoj selekciji 2008. godine. Nije uspio izboriti plasman na Svjetsko prvenstvo 2010. godine, nakon neuspjeha u dodatnim kvalifikacijskim dvobojima protiv Francuske koji se najviše pamte po kontroverznom golu Francuza nakon igranja rukom Thierryja Henryja, ali je odveo Irce na prošlogodišnje Evropsko prvenstvo.

No, u tekućim kvalifikacijama za SP nije bio uspješan. U zadnjim dvjema utakmicama je pretrpio dva poraza, u Dublinu od Švedske 2-1 i u Beču od Austrije 1-0, nakon čega je postalo jasno da Irci neće nastupiti na svjetskoj smotri u Brazilu.

"Nakon prijateljskog sastanka u srijedu ujutro, Giovanni Trapattoni i Marco Tardelli prihvatili su sporazumni raskid ugovora. Želimo se zahvaliti Giovanniju Trapattoniju i njegovim pomoćnicima na zadnjih pet i po godina, tokom kojih smo se kvalifikovali na naše prvo veliko takmičenje u zadnjih 10 godina, te smo bili vrlo blizu plasmana na SP 2010. godine. Tekuće kvalifikacije su bile razočaravajuće, ali Giovanni nam je ostavio grupu dobrih mladih igrača, koji bi trebali biti kostur u selekciji za budućeg selektora, u kvalifikacijama za EP 2016. godine u Francuskoj, na kojem će igrati 24 reprezentacije'', stoji u saopćenju Irskog nogometnog saveza.

Irska je u osam utakmica u kvalifikacijskoj C grupi osvojila 11 bodova, te zauzima tek 4. mjesto, sa šest bodova manje od druge Švedske, te 11 bodova zaostatka za Njemačkom, koja je milimetar do plasmana u Brazil.

"Želim se zahvaliti svim igračima i dužnosnicima u Irskom nogometnom savezu s kojima mi je bilo zadovoljstvo sarađivati u protekla tri ciklusa. Želim im svako dobro u budućnosti i nadam se da je rad koji smo obavili moj tim i ja dobra baza za mog nasljednika", poručio je Trapattoni.