Nogomet
3

Tottenham poražen od Southamptona na White Hart Laneu

Piše: O. T.
(Foto: EPA)
U pretposljednjem, 37. kolu Premiershipa Tottenham je na svom stadionu White Hart Lane poražen od Southamptona rezultatom 2:1.

Meč je pripao ekipi koja je ušla sa većim motivom, odnosno onoj koja je trebala imati veći motiv, jer Southampton se bori da osigura plasman u Evropsku ligu naredne sezone, dok je Tottenham na milimetar od sigurnog učešća u grupnoj fazi Lige prvaka. Uz to, Pijetlovi su remijem protiv Chelseaja u prethodnom kolu izgubili sve šanse za titulom koja je pripala Leicesteru, pa je i to vjerovatno loše utjecalo na tim Mauricija Pochettina.

Ipak, sve je izgledalo dobro za Tottenham kada je u 16. minuti Son pogodio za 1:0. Gostima nije trebalo mnogo da uzvrate. Davis je izjednačio u 31. minuti na asistenciju Tadića. Isti dvojac u istim ulogama režirao je i preokret u 72. minuti za konačnih 2:1.

Tottenham sada ima šest bodova više od Manchester Cityja i tri boda više od Arsenala koji imaju utakmicu manje. Ukoliko oni u međusobnom susretu koji počinje u 17 sati na Etihadu odigraju neriješeno ili ukoliko Arsenal slavi, Tottenham će imati sigurno učešće u grupnoj fazi Lige prvaka naredne sezone. Ukoliko ipak City pobijedi, tada će Tottenham za siguran plasman trebati bod protiv Newcastlea u posljednjem kolu, U svakom slučaju, teško je očekivati da i Manchester City i Arsenal prestignu Pijetlove koji imaju +38 gol-razliku, dok City i Arsenal imaju +30, odnosno +25 gol-razliku.

Tabela: