Fudbal
0

Top 10 transfera ovog ljeta

Sarajevo-x.com
Svake sedmice Goal.com ističe najbitnije transfere u svijetu fudbala koji su do tad provedeni. Faktori koji se pritom uzimaju u obzir su: ugovor na više od 12 mjeseci, potencijal i cijena transfera. U ovom izdanju navedeni su:

10. Aaron Ramsey (prešao iz Cardiff Cityja u Arsenal)

Bilo je intrigantno pratiti kako se Manchester United i Arsenal takmiče za ovog 17-ogodišnjaka. Ipak, pobijedila je politika Arsena Wengera, a navijači njegovog tima će imati priliku da uživaju u vještinama najboljeg mladog igrača Walesa koji se pojavio u zadnjih nekoliko godina. 9. Mirko Vučinić (Roma/Lecce - Roma)

Žuto-crveni su u svoje redove doveli Crnogorca Vučinića, plativši i drugu polovinu njegovog transfera iz Leccea 12 miliona eura. Postavlja se pitanje: vrijedi li on danas 24 miliona? Vjerovatno ne. Ipak, zabilježio je veliki napredak u toku zadnjih 12 mjeseci i iz dana u dan sve je bolji. 8. Martin Caceres (Villarreal - Barcelona)

20-ogodišnji Urugvajac nagrađen je titulom najboljeg odbrambenog igrača u La Ligi i Barcelona nije gubila vrijeme te ga je preotela Villarrealu. Smatra se da je Caceres malo precijenjen jer je njegov transfer koštao oko 16 miliona eura, ali je on svakako veliki potencijal.

7. Tomas Ujfalusi (Fiorentina - Atletico Madrid)

Atleti su napravili dobar potez dovodeći Ujfalusija. Prošle godine nisu napravili neke konkretnije korake, ali bi ovaj igrač mogao mnogo doprinijeti u odbrani te ih vratiti na pravi kolosjek u Ligi šampiona nakon skoro deset godina. To što je došao besplatno čini stvari još boljima.

6. Alberto Gilardino (Milan - Fiorentina)

Fanovi će mu pomoći da ubrzo zaboravi Milan i pokaže zašto je oduševljavao sve koji su pratili Calcio još dok je bio u Parmi. Partnerstvo s Mutuom može rezultovati odličnom igrom u Ligi šampiona.

5. Seydou Keita (Sevilla - Barcelona)

Najbolji posao koji je Barcelona napravila ove sezone. Zajedno sa Yayom Toureom u sredini bit će to garant dobre igre koja će pokazati da je vrijedan 15 miliona eura koliko je koštao njegov prelazak na Camp Nou.

4. Ezequiel Garay (Racing Santander - Real Madrid)

Izgledalo je kao da ga Barcelona već ima u svojim redovima, ali su previše odugovlačili dok su čekali da Frank Rijkaard ode i dođe novi trener ekipe. Madriđani su uspjeli ugrabiti Sergija Ramosa prije nekoliko godina. a to je pokazalo kao odličan potez. Ni u ovom slučaju ne bi trebalo biti drugačije.

3. Amauri (Palermo - Juventus)

Brazilsko-talijanski napadač našao se na broju tri ove liste. Već je pokazao svoj potencijal sa Palermom, a sad je dobio šansu da se dokaže i u dresu "Stare dame".

2. Luka Modrić (Dinamo Zagreb - Tottenham)

Mladi Hrvat je otišao u Tottenham iako su interes za njega pokazivali i Barcelona i Chelsea. njegov transfer je na broju dva liste Goal.com-a.

1. Mathieu Flamini (Arsenal - Milan)

Ovaj Francuz je bio potcijenjen iako je bio najbolji igrač Arsenala prethodne sezone. Njegov prelazak u Milan definitivno je najveći potez ljeta gledajući dosad.