Nogomet
1

Tomislav Tomić: Želimo pobijediti Sarajevo i zahvaliti se vjernim navijačima

Piše: D. B.
Tomislav Tomić u dresu Željezničara
Tomislav Tomić u dresu Željezničara
Željezničar i Sarajevo će u nedjelju odigrati gradski derbi na Grbavici i tako odmjeriti snage četvrti put u ovoj sezoni. Nogometaš Željezničara Tomislav Tomić se nada da će njegovi tim pobijediti i tako se zahvaliti navijačima na podršci u aktuelnoj sezoni.

Željezničar dočekuje veliki derbi nakon poraza u prošlom kolu od Veleža u Mostaru rezultatom 4:2.

"Imali smo izuzetno tešku utakmicu u Mostaru i veoma dobrog protivnika. Teren je bio loš, Velež je ušao bolje u utakmicu, a mi smo primali 'glupe' golove. Kasnije nam je bilo teško nadoknaditi zaostatak, bili smo blizu toga, ali nismo iskoristili šanse. Ostaje žal za tom utakmicom s obzirom da nismo dobro odigrali i tako ostali u utrci za titulu. Međutim, nogomet je takav i mi smo se okrenuli sljedećoj utakmici, derbiju protiv Sarajeva", izjavio je Tomić.

Osim poraza od Veleža, Željezničar je od titule udaljila i pobjeda Zrinjskog na Otoci protiv Olimpica u utakmici koja je privukla mnogo negativnog publiciteta, s obzirom na način na koji je Olimpic primio pogotke.

"Utakmicu Olimpic - Zrinjski nemam potrebu posebno komentarisati. Jedni kažu da je namještena, drugi da nije, a ja ne želim da ulazim u to. Greške golmana se događaju, namjerno, a i slučajno. Ako je bilo 'mutnih poslova', neka to onda ide tim ekipama na dušu", kazao je Tomić.

On se nada kako Plavi u nedjeljnoj utakmici mogu pobijediti najljućeg rivala i tako obradovati svoje navijače.

"Dolazi nam novi derbi za koji vjerujem da će biti težak, ali i kvalitetan. Ta utakmica nam odlučuje Evropu, kako nama, tako i Sarajevu. Derbi dočekujemo izuzetno motivisani i dat ćemo sve od sebe da pobijedimo i zahvalimo se vjernim navijačima koji su nas bodrili cijelu sezonu i bili naš dvanaesti igrač. Lijepo bi bilo prvenstvo završiti pobjedom nad ljutim rivalom, ali će biti teško to ostvariti. Sarajevo je sada u dobroj formi, ali mi igramo na svom terenu, tako da to moramo iskoristiti na najbolji mogući način i pokušati ostvariti pobjedu", rekao je ponajbolji nogometaš Željezničara.

Dobra vijest za Plave je to što derbi dočekuju potpuno spremni.

"Kerla i Lončarić su se oporavili i svi smo spremni za važnu utakmicu", otkrio je Tomić, koji je ukratko prokomentarisao tekuću sezonu.

"Gledajući cijelu sezonu, mislim da možemo biti zadovoljni. Imali smo mnogo problema zbog povreda, a opet smo se borili za titulu do posljednja dva kola. Važno je da izborimo Evropu, pa onda možemo reći da je sezona bila uspješna. Treba reći i da smo dobili nekoliko mladih igrača koji će narednih godina biti nosioci ekipe", kazao je Tomić.

Sjajni nogometaš Željezničara smatra da je suđenje ove sezone znatno bolje, ali da kvalitet nogometaša nije bolji nego ranije.

"Suđenje je svakako bolje, ali nogomet nije. Igrači koji vrijede traže svoju šansu u inostranstvu. Teško se u ovoj ligi može napredovati dok se ona ne smanji na 10 ili 12 klubova. Ako se to ne dogodi, nema napretka. Liga 10 bi bila pun pogodak", završio je Tomić.