Neka igraju Poljaci
0

Tomaszewski: Poljska je smeće, na Euru navijam za Njemačku

Totalsport
Jan Tomaszewski
Jan Tomaszewski
Novi je skandal u Poljskoj, zemlji suorganizatorici Evropskoga nogometnog prvenstva iduće godine, izazvao legendarni bivši golman Jan Tomaszewski.

Izjavio je da aktuelna poljska nogometna reprezentacija, trenutno 23. na svijetu po FIFA-inoj tabeli, nije sposobna dostojno predstavljati zemlju.

"Aktuelna je momčad Smudin (selektor Franciszek Smuda, op. a.) otpad, a ja ne želim gledati smeće", rekao je Tomaszewski u izjavio za jednu poljsku radijsku stanicu.

Rekao je da ga uopšte ne brine što će ga sad mnogi prozvati da nije domoljub.

"Baš me briga. Ja ću navijati za Njemačku. Zašto? Zato što Nijemci igraju dobar nogomet", kazao je Jan Tomaszewski.

Tomaszewski je danas politički dužnosnik, te parlamentarni zastupnik ultradesničarske poljske partije Zakon i pravda. Više se puta obrušavao na regrutiranje stranih nogometaša u poljsku nacionalnu ekipu. Ponovio je to i ovom prilikom.

"Neka izgubimo sve utakmice na Euru, ali neka barem igraju Poljaci. Od prvoga do posljednjeg", dodao je.

Nedavno je u Poljskoj otkriveno da je 63-godišnjak, prije demokratskih promjena na početku devedesetih godina prošlog stoljeća a nakon završetka svoje karijere 1982. godine, bio zaposlenik komunističke obavještajne službe.

U pamćenju je ostao kao najbolji golman Svjetskog prvenstva u Njemačkoj 1974. godine, na kojem su Poljaci osvojili treće mjesto.