Nove informacije
0

Togoanski golman na operaciji u Južnoafričkoj Republici

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kodjovi Obilale, iz vatrenog oružja pogođeni i teško povrijeđeni golman nogometne reorezentacije Toga, na operaciji je u Johannesburgu, u Južnoafričkoj Republici.

Potvrđeno je da je Obilale u subotu poslijepodne, oko 15 sati po srednjoeuropskom vremenu, helikopterom dopremljen u privatnu johanesburšku bolnicu Milpark, čiji se traumatološki odjel smatra najkvalitetnijim na kontinentu.

Njegovo stanje još nije sasvim jasno nakon što je tokom dana objavljena neslužbena informacija da je podlegao povredama od ranjavanja iz vatrenog oružja u petak u Cabindi, kada su u terorističkom činu rafalnom paljbom autobus s togoanskim nogometašima na Afričkom kupu nacija zasuli pripadnici lokalne separatističke organizacije.

Smrtno su već stradala tri muškarca: vozač autobusa na licu mjesta, te glasnogovornik i liječnik reprezentacije.

Poznato je da je Obilale ranjen u donji dio leđa, te da će tokom večeri ili noći biti podvrgnut operativnom zahvatu.

"U potpunosti je priseban. Razumije gdje je i što se dogodilo", izjavio je glasnogovornik bolnice u razgovoru za Goal.com.

Posljednje vijesti iz Afrike govore da su Togoanci otputovali iz Cabinde na zapovijed vlastite vlade. Bila je to također i želja nogometaša, pogotovo kapitena Emmanuela Adebayora, koji je u nesreći prošao nepovrijeđen. Poznato je također da su organizatori turnira i vodeći ljudi Afričke nogometne federacije (CAF) pritiskali vodstvo togoanske reprezentacije, traživši njihov ostanak u Angoli.