Nogomet
11

To je Premiership, vrijeme brzo leti Jurgene: Meč protiv Augsburga je čak 31. za Kloppa u Liverpoolu

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
Prošle godine u ovo vrijeme Jurgen Klopp je bio trener Borussije Dortmund i na "računu" je imao 30 odigranih mečeva u sezoni. Koliko je tempo drugačiji u Premiershipu pokazuje frapantan podatak koji kazuje da je meč protiv Augsburga u Evropskoj ligi Kloppov 31. meč na klupi Liverpoola, a na Anfield je stigao tek početkom oktobra.

Klopp je 8. oktobra imenovan na mjesto trenera Liverpoola, a do tada Redse je predvodio Brendan Rodgers koji je tim vodio u 11 utakmica. U dosadašnjih 30 mečeva Klopp je ostvario 13 pobjeda, 10 remija i sedam poraza uz gol-razliku 54:39.

Dakle, Klopp je na klupi Redsa već 133 dana, odnosno četiri mjeseca i deset dana. A prvi meč šesnaestine finala Evropske lige protiv Augsburga (večeras, 21:05 sati) bit će njegov 31. meč na klupi Liverpoola u svim takmičenjima. To znači da Klopp svako 4,4 dana vodi Redse u nekom zvaničnom meču.

Usporedimo li to sa posljednjom sezonom u Dortmundu, a zapravo posljednja je ista kao i one prije nje i razliku čini samo eventualno igranje njemačkog Super kupa ili evropskog Super kupa, Klopp je do 20. feburara 2015. godine Milionere vodio u 30 mečeva u svim takmičenjima (Bundesliga, DFB Pokal i Liga prvaka).

Do 20. februara ove godine s Liverpoolom će imati 31. meč na kontu i to u četiri takmičenja (Premiership, Capital One Cup, FA Cup i Evropska liga), a podjećamo na klupi je od 8. oktobra. Nije bez razloga poručio Pepu Guardioli: "Engleska je samo fudbal, fudbal, fudbal..."