Nogomet
1.4k

Tito Vilanova izgubio bitku za život

Totalsport
Tito Vilanova (Foto: Arhiv/EPA)
Tito Vilanova (Foto: Arhiv/EPA)
Bivši trener nogometaša Barcelone Tito Vilanova preminuo je u petak poslijepodne u dobi od 45 godina, objavila je njegova porodica.

Vilanova se više od dvije godine borio s tumorom parotidne žlijezde. U julu prošle godine je zbog komplikacija zdravstvenog stanja napustio klupu Barcelone na kojoj ga je naslijedio Gerardo Martino. Sljedećih se nekoliko mjeseci malo znalo o Vilanovinom stanju, a u četvrtak se u španske medije probila informacija da je primljen u bolnicu Quiron zbog želučanih komplikacija.

Predvečer mu se stanje značajno pogoršalo tako da je podvrgnut hitnoj operaciji. Iako su prve informacije govorile da je zahvat bio uspješan i da je Vilanovino stanje stabilno, u petak poslijepodne je bivši trener katalonskog diva izgubio borbu za život.

Vilanova je od 2008. do 2012. bio pomoćnik Pepu Guardioli u jednom od najuspješnijih razdoblja za klub s Camp Noua. Nakon odlaska Guardiole uprava Barcelone je odlučila pružiti priliku Vilanovi koji je u prošloj sezoni, iako je nekoliko sedmica proveo na liječenju, odveo tim do 22. naslova španskog prvaka. Igračku karijeru Vilanova je počeo u Barceloninoj nogometnoj akademiji, a kasnije je, između ostalog, bio član Celte, Mallorce i Elchea.