Nogomet
86

Tirana dobija jedan od najljepših stadiona u Evropi

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Fudbalski savez Albanije predstavio je danas projekt izgradnje modernog Nacionalnog stadiona u Tirani čija će izgradnja koštati 50 miliona eura.

Tim povodom albanski premijer Edi Rama izjavio je da je riječ o veoma vrijednoj investiciji od koje će svi imati koristi i najavio da će "Nacionalna Arena", kako će se stadion zvati, biti jedna od najljepših u Evropi.

"Mnogi ljudi koji nas danas slušaju uzbuđeni su zbog toga što će Albanija dobiti stadion koji ispunjava najviše evropske standarde, stadion na kojem će se, kako smo odlučili s predsjednikom Saveza, igrati ne samo utakmice nacionalnog tima već i Super kupa, pa i Lige Evrope. U tome ćemo uspjeti, budući da ćemo imati jedan od najljepših stadiona u Evropi. Ne pretjerujem, jer nije uopće teško to ostvariti ako imate pravu viziju, pravu odlučnost i pravi tim, i vjerujem da danas imamo taj pravi tim", kazao je Rama.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Rama se složio da je fudbal jedna od najvećih industrija razvoja i da je u kulturnom i socijalnom smislu sport koji služi kao instrument koji podstiče nove generacije, mlade da vjeruju kako "ništa nije nemoguće."

Predsjednik Fudbalskog saveza Albanije Armand Duka izjavio je da je ovaj projekat rezultat uspješne saradnje Saveza i Vlade. Najavio je da radovi na izgradnji novog stadiona počinju ove godine, ali nije precizirao tačan datum.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Ceremoniji predstavljanja projekta prisustvovali su i šef UEFA-inog odjeljenja za razvoj nacionalnih asocijacija Thiery Favre, kao i italijanske arhitekte Mario Casamonti i Giovvani Polazzi koji su, govoreći o detaljima izgleda budućeg stadiona otkrili da će on popratiti albansku tradiciju i identitet i biti jedan od najmodernijih u Evropi.