Nogomet
8

"The Special One" ili Chelsea: Mourinho dolazi po pobjedu, za uspomenama ne mari

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
Kada se Jose Mourinho prvi put javnosti predstavio kao trener Chelseaja, odjenuo je nadimak "The Special One". I dokazao je da mu to perfektno pristaje. Kada je posljednji put napuštao Chelsea, skrivao se od fotoreporterskih bliceva. I otišao, navjerovatnije, zauvijek. Da, zauvijek. Jer, ponovni susret jeste izvjestan, eto ga na pragu, ali na prsima će biti drugi amblem, a na njegovim igračima druga boja.

"Da li postoji negdje u budućnosti treći dio u Chelseaju?", pitao je novinar Sky Sportsa trenera Manchester Uniteda Josea Mourinha u intervjuu pred njegov prvi meč protiv Chelseaja na Stamford Bridgeu u Premiershipu.

"Iskreno, nadam se da ne postoji. Jer, želim ostati ovdje još mnogo godina", bio je dio Mourinhovog odgovora. Nije odgovorio ljutito, osvetoljubivo ili tužno. On jednostavno želi ići dalje ne osvrćući se na prošlost.

To je čovjek koji svoje medalje baca u publiku i uopće se ne pita da li će medalja kasnije završiti na aukciji ili u smeću. Jedne prilike je kazao da će ostaviti samo onu za koju smatra mu da je posljednja. A ne vjeruje da je takva blizu. Kad ima takav stav prema osvojenim medaljama, onda ne živi u porazima, nego stalno traga za novim pobjedama.

Za pobjedu će Eto'oa staviti na desnog beka, igrati ziheraški sa klubom koji ima Kaku, Ozila i Ronalda ili Pogbu, Matu i Ibrahimovića, odnosno Hazarda, Fabregasa, Oscara i Williana... Mourinhov put, njegov način, ne mijenja okolina. Upravo suprotno, on mijenja okolinu u koju dolazi. A onog trenutka kad sam sebi prizna da su na repertoaru stihovi "džaba vam trud svirači", spakuje kofere i ode.

Uzimajući sve navedeno u obzir, teško je za povjerovati da će Mourinha odnijeti emocije kada izađe na Stamford Bridge. Rezultat je kod njega, naučili smo, ispred svega.

Ipak, ne može se pobjeći od istine koja kaže da je prošlogodišnji otkaz u Chelseaju njegov jedini put u trenerskoj karijeri kada je morao otići, a da nije htio.

Sam je priznao da nije želio napustiti Plavce. Kada je odlazio u prvom mandatu, u septembru 2007. godine, jeste želio otići i to jeste bio sporazumni raskid ugovora. Ovaj put, koji se desio prošle godine u decembru, htio je ostati iako je u klubu bio rusvaj.

Mourinho je u karijeri vodio Benficu, Leiriju, Porto, Chelsea, Inter i Real Madrid. Svaki put kad je napuštao klub on je to svjesno htio. Benfici je rekao zbogom, jer mu predsjednik nije garantovao dugoročan ugovor. Leiriji, jer tamo sa sobom nije vodio ženu i djecu, pa je to bio dodatni razlog da što prije nađe bolji angažman i bude na boljem mjestu. Porto je napustio pošto je "prekucao igricu", Chelsea je prvi put pozdravio kada su se i on i Roman Abramovič složili da to više nije to i kada je shvatio da mu trebaju nove avanture, Inter kada je drugi put "prekucao igricu", a Real Madrid kada je nakon poraza od Dortmunda u polufinalu Lige prvaka javno priznao da "želi ići tamo gdje ga vole". Samo je, dakle, ovaj drugi odlazak iz Chelseaja protiv njegove volje.

U najavi meča između Chelseaja i Manchester Uniteda na Stamford Bridgeu, stadionu koji je dugo vremena bio Mourinhova tvrđava na kojoj nije gubio, posebnu draž daje taj podatak koji govori da je Mourinho izričito protiv svoje volje morao otići, ali, nemojmo se prevariti, to u njegovoj glavi i njegovom duhu ne pravi razliku kada je u pitanju teren. On dolazi po tri boda, jer ako malo prije sudara u Londonu, Pep Guardiola sa Manchester Cityjem pobijedi Southampton, Mourinho će biti kratak za najmanje pet bodova. A već su ispred Arsenal, Tottenham, Liverpool, Chelsea i Everton.

Emocije ga neće savladati. Imao je dovoljno vremana da on njih savlada i da se spremi za nove pustolovine. Možda ga savlada Chelsea ili Antonio Conte, ali ne prošlost koja kaže da će igrati protiv kluba kojeg je dva puta napuštao i kojem je "posijao" tri titule prvaka Engleske i ostavio pečat najboljeg trenera u 111-godišnjoj historiji kluba.

"Ne dešava se tako često da sa uvjerenjem kažete da vam je neko promijenio život, ali ja znam da je to istina kada je u pitanju Jose Mourinho", prva je rečenica poglavlja "The Special One" u autobiografiji Franka Lamparda, legendarnog veznjaka Chelseaja. Mourinho nije promijenio samo Lampardov život, nego i Chelseajev. I Chelsea je promijenio Mourinhov život. Ali, na "Super Sunday", kako to predantni Englezi zovu ovaj dan, Chelsea u plavom i Mourinho u crvenom igrat će za tri boda. Sve ostalo služi za zanimljiviju najavu meča i malo duže šetanje misli po jastuku.