Nogomet
0

The Guardian: Šimunić pomoćnik selektora uprkos pronacističkom pozdravu

FENA
Josip Šimunić (Foto: AFP)
Josip Šimunić (Foto: AFP)
Strani mediji danas prenose kako je jučer izabrani hrvatski nogometni selektor Ante Čačić za jednog od svojih pomoćnika imenovao bivšeg nogometaša Joea Šimunića kojeg je UEFA suspendirala na deset utakmica zbog "pronacističkog pozdrava 'Za dom spremni'".

Šimunić je postao dio stručnog štaba Ante Čačića i ima ugovor do 2018. godine.

Britanski "The Guardian" piše kako je Šimunić propustio nastup na SP-u prošle godine u Brazilu zbog incidenta nakon utakmice doigravanja protiv Islanda 2013. kada je uzeo mikrofon u ruke i obratio se navijačima sa "Za Dom"!, a oni su mu na to odgovorili: "Spremni!".

"The Guardian" pojašnjava kako je to pozdrav koji su koristili ustaše za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Britanski dnevnik dodaje i kako je Šimunić, koji je rođen u Australiji, nakon osude branio svoj potez i taj pozdrav.

"Neki ljudi trebaju naučiti nešto povijesti. Ne bojim se. Nisam učinio ništa loše. Podržavam Hrvatsku, svoju domovinu. Ako neko ima nešto protiv toga, to je njegov problem", prenosi britanski list Šimunićeve riječi iz novembra 2013. godine.

"The Guardian" također napominje kako i ova odluka Čačića da za pomoćnika uzme Šimunića pokazuje koliko Hrvatska ima problema u borbi protiv diskriminacije.

Hrvatskoj je oduzet jedan bod u kvalifikacijama za Euro 2016. zbog svastike koja je osvanula na Poljudu prije utakmice s Italijom u junu.