Premiership
0

Tevez i Bellamy potopili Chelsea

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Manchester City pobijedio je na Stamford Bridgeu domaći Chelsea 4-2 u prvoj utakmici 28. kola engleskog nogometnog prvenstva.

Veliki posao obavila je ekipa italijanskog trenera Roberta Mancinija za sebe, u borbi za četvrto mjesto koje na kraju sezone vodi u kvalifikacije za Ligu prvaka, ali i za gradskog rivala Manchester Uniteda, koji se ovim porazom Chelseaja može okoristiti u utrci za naslov prvaka.

Uvertira u burni dvoboj bila je i prije prvog sučevog zvižduka. Cityjev Wayne Bridge odbio se rukovati sa svojim nekadašnjim klupskim suigračem i prijateljem, kapetanom Chelseaja Johnom Terryjem, kojeg su i ovoga puta dočekali transparenti podrške, dok su Bridega navijači domaće ekipe dočekali i ispratili gromoglasnim zvižducima.

To je vjerojatno bila i glavna tema gledatelja na utakmici sve do završnice prvog poluvremena, kada su se počela redati i nogometna uzbuđenja. Chelsea je poveo u 42. minuti. Joe Cole odlično je odigrao dubinsku loptu za Franka Lamparda koji je utrčao u kazneni prostor, te s desne strane prizemnim udarcem matirao nemoćnog Givena. Chelsea je do vodstva stigao zasluženo jer je bio bolja ekipa na terenu, no, prije odlaska u svlačionicu ih je šokirao Carlos Tevez koji je sam povukao kontru gostiju, a onda iz dosta teške pozicije savladao golmana Hilarija za 1-1.

Novi šok za domaće igrače i navijače uslijedio je u 51. minuti. Gareth Barry je dobro proigrao Bellamyja, a Velšanin je povukao kontru po lijevog strani, ''slomio'' Mikela i nisko tukao u suprotni kut. Henrique Hilario, koji je dobio priliku na golu Chelseaja zbog povrede Petra Čecha, mogao je bolje reagirati, kao i još više kod prvog gola Teveza, ali nije.

Prelomni trenutak zbio se u 76. minuti. Brazilac Belleti, koji je ušao u igru samo 16 minuta ranije, srušio je s leđa Barryja u kaznenom prostoru domaćina. Sudac mu je pokazao crveni karton, a Carlos Tevez bio je siguran s bijele tačke za vodstvo gostiju 3-1. U 81. minuti je Chelsea ostao s devetoricom na terenu, nakon što je Nijemac Michael Ballack dobio drugi žuti, odnosno crveni karton.

U 87. minuti je Velšanin Craig Bellamy iz blizine zabio svoj drugi, a Cityjev četvrti gol na utakmici, a u prvoj minuti sudačke nadoknade je Lampard postao treći igrač na utakmici koji je postao dvostruki strijelac. Poentirao je iz penala, ali slaba je to utjeha bila domaćoj momčadi…

Manchester City pobijedio je na Stamford Bridgeu prvi puta nakon januara 1993. godine, Zanimljivo, i tada su slavili s 4-2. Isto tako, Chelseaju je ovo bio prvi domaći poraz u prvenstvu, nakon što su u prethodnih 13 utakmica upisali 12 pobjeda i remi protiv Evertona.

City ih je ove sezone svladao i kao domaćin, s 2-1, a i tada je Tevez zabio jedan gol. Drugi je postigao Adebayor, koji u ovoj utakmici nije imao pravo nastupa zbog suspenzije.

Chelsea ostaje na vrhu tabele sa 61 bodom, jednim više od Manchester Uniteda. No, sada više nema utakmicu manje. Manchester City se probio na četvrto mjesto s 49 bodova, tri više od Tottenhama.

Premiership, 28. kolo:

Chelsea – Manchester City 2-4 (Lampard 42, 90+1 / Tevez 45, 76-11 m, Bellamy 51, 87)

Redoslijed:

  1. Chelsea 61
  2. Manchester United 60
  3. Arsenal 55 (-1)
  4. Manchester City 49 (-1)
  5. Tottenham 46 (-1)
  6. Liverpool 45 (-1)
  7. Aston Villa 45 (-2)