Nogomet
232

Teletovićeva trojka "sa parkinga" u konkurenciji za najluđi koš na putu za SP

Piše: J. H.
Koš Mirze Teletovića, poznatiji kao trojka "sa parkinga", nalazi se u konkurenciji za najluđi koš na putu za Svjetsko prvenstvo koje se naredne godine održava u Španiji.

Košarkaška reprezentacija BiH predvođena Nihadom Đedovićem i Mirzom Teletovićem, dvojicom naših najboljih igrača, bila je jedina selekcija koja se sa tri pobjede morala vratiti kući već nakon grupne faze Eurobasketa.

Međutim, ono što su Teletović i saigrači uradili u posljednjoj utakmici protiv Litvanije zauvijek će ostati zapisano u košarkaškim analima. Mirza je pogađao iz nemogućih pozicija i velikih udaljenosti.

Negdje na polovini posljednje dionice u utakmici protiv Litvanaca, kapiten bh. reprezentacije postizao je nevjerovatne poene, a među njima i trojku koju je komentator Edin Avdić ispratio riječima "sa parkinga".

Već tada bili smo sigurni učesnici drugog kruga Evropskog prvenstva u Sloveniji, ali posljednjih pet minuta izabranici Ace Petrovića nisu uspjeli održati potrebnu koš razliku da ostanak na Eurobasketu. Košarkaški Zmajevi tog dana su pobjedili favorizovanu Litvaniju koja će kasnije otići do samog finala u kojem su izgubili od Francuske.

U Bosnu i Hercegovinu bh. reprezentativci su se vratili kao heroji koji su za državni grb dali posljednji atom snage.

Osim Teletovića, u konkurenciji za najluđi koš kontinentalnih prvenstava nalaze se još Tajvanac Chih-Shan Hun, Francuz Antoine Diot, Gruzijac George Tsintsadze, Chun Wai Wong iz Hong Konga, Jamajčanin Akeem Scott, reprezentativac Katara Jarvis Hayes, Senegalac Mamadou Ndoye, Srbijanac Bojan Bogdanović i Slovenac Domen Lorbek.

Ukoliko želite glasati za kapitena bh. reprezentacije možete to učiniti na ovom linku.