Nogomet
4

Teheran: Zatvoreno kino zbog prodaje ulaznica za Euro ženama

Totalsport
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Policija u Teheranu zapečatila je kino-dvoranu koja je prkosila policijskoj zabrani prodaje ulaznica za gledanje utakmica Evropskog nogometnog prvenstva u Ukrajini i Poljskoj ženskoj populaciji.

Podsjećamo, Bahman Kargar, iranski policijski zapovjednik, objavio je u nedjelju kako zbog muškaraca koji pri gledanju nogometnih utakmica mogu biti vulgarni, žene u toj zemlji ne smiju na javnim mjestima pratiti susrete s Eura. Atmosferu na javnim mjestima gdje je organizirano gledanje prijenosa nogometnih utakmica iz Ukrajine i Poljske, Kargar je nazvao "neprikladnim" za tamošnje pripadnice ljepšeg spola.

Agencija ISNA u ponedjeljak je izvijestila kako je policija zapečatila kino-kompleks Zendegi u Teheranu, koji je prodavao ulaznice za gledanje utakmica s Eura i ženama, uprkos policijskoj zabrani. Djelatnici kino-kompleksa potvrdili su vijest o zatvaranju, bez ulaženja u dodatne detalje.

Utakmice Evropskog prvenstva se u Iranu, zemlji zaluđenoj nogometom, emitiraju na državnoj televiziji. Prikazuju se i u kinima, nastavljajući praksu koja je postala popularna kod parova i porodica tokom Svjetskog prvenstva 2010. i Azijskog kupa 2011. godine. No, za razliku od tih takmičenja, ovoga puta u kino na gledanje nogometa smiju samo muškarci, koji su "suviše vulgarni dok gledaju nogomet", pa prisustvo žena u takvom okruženju "nije prikladno".

Mnogi ortodoksni predstavnici državne i vjerske vlasti u Iranu drže nedopustivim zajedničko druženje žena i muškaraca. Žene moraju koristiti odvojene bazene, plaže i parkove, putuju isključivo u stražnjim dijelovima sredstava javnog prijevoza i koriste taksije isključivo za žene.