Izvinjenje ambasadorice
0

"Te siledžije ne predstavljaju srpski narod, ovo je sramota za Srbiju"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Talijanska štampa u osvrtu na divljanje srpskih navijača u u utorak navečer Genovi navodi da je izbjegnuto krvoproliće i postavlja pitanje ko je navijačima iz Srbije dozvolio da uđu u Italiju.

Listovi na naslovnim stranama objavljuju i fotografije vođe navijača Ivana Bogdanova, koji je identifikovan na osnovu tetovaža koje ima na tijelu.

Njega je policija uhapsila noćas u tri sata, kada su već svi navijači bili izvedeni iz autobusa ispred stadiona, dok je Bogdanov pronađen kako se krije među torbama.

Rimska Republicca i Corierre della Serra navode da scene u utorak navečer na stadionu u Genovi predstavljaju "udarac u srce nogometa", podsjećajući da su navijači Srbije prvo napali srpskog golmana Vladimira Stojkovića.

"Pedesetak Arkanovih sinova je bilo spremno da učini sve što je potrebno da bi utakmica bila prekinuta. Na istoku Evrope, od Poljske i Mađarske do Srbije i Rusije, na stadionima rastu grupe ultranacionalista i neonacista", ističe se u tekstu Republicce.

List navodi da se ambasadorica Srbije u Rimu Sanda Rašković-Ivić javno izvinila zbog nereda navijača u Genovi i istakla da te "siledžije ne predstavljaju srpski narod" i da su ti događaji "sramota" za Srbiju.

Gradonačelnica Genove Marta Vincenzi zapitala se ko je navijačima iz Srbije dozvolio ulazak u Italiju.

"Ko je ovim nesrećnicima dozvolio ulazak u Italiju, koje ni ne mogu nazvati navijačima", rekla je gradonačelnica Genove, uz ocjenu da ih je trebalo još ranije individualizovati i ne dozvoliti im da lome i razbijaju grad i prije utakmice.

Republicca navodi i ocjenu da Fudbalski savez Srbije nije previše zabrinut zbog incidenata u Genovi i dodaje da je utakmicu prekinula grupa navijača koja je ranije protestvovala zbog nedjeljne Parade ponosa u Beogradu.

"Tetovirani siledžija i njegovi drugovi su pokušali da nam kažu da je za mnoge nogomet i politika, prljavština, egzibicionizam, mišići i parole koje se uzvikuju, a ne mir i fair-play. Hvala im što su nas podsjetili na to", zaključuje talijanski list.