Nogomet
240

Tatomirović najbolji defanzivac Veikkausliige: Ovo je pokazatelj da sam na pravom putu

Piše: D. B.
Ivan Tatomirović
Ivan Tatomirović
Srbijanski nogometaš i bivši kapiten FK Sarajevo Ivan Tatomirović odlično se snašao u Finskoj gdje je nezamjenjiv u zadnjoj liniji HJK Helsinkija. On je statistički najbolji defanzivac finske Veikkausliige. U razgovoru za portal Klix.ba je govorio o svom uspjehu u Finskoj, ali i o Premijer ligi i bivšem klubu čiji je bio kapiten.

Tatomirović nakon 20 kola spada u grupu igrača koji su odigrali više od 1.000 minuta. Osim toga, on ima 88 posto tačnih dodavanja i 66 posto dobijenih duela, čime je statistički najbolji igrač odbrambeni igrač lige. Velika je to stvar za nogometaša koji je u Finsku stigao iz Premijer lige BiH.

Tatomirović ima 27 godina, karijeru je počeo u mlađim kategorijama beogradske Crvene zvezde, igrao je za Srem, a 2012. godine je prešao u FK Sarajevo. S timom s Koševa osvojio je Kup BiH i Premijer ligu, a bio je i kapiten. Klub je napustio tokom zimskog prijelaznog roka i potpisao za HJK Helsinki, klub koji je vodeći u Veikkansliigi nakon 20 kola te ima 39 bodova.

Zadovoljstvo svojim uspjehom nije krio.

"Ovo je samo pokazatelj da sam na pravom putu i motiv više da budem još bolji. Znam da to mogu. Statistika je samo potvrdila da sam bio dobar, lijepo je vidjeti da se rad i trud isplate i cijene", izjavio je Tatomirović.

Privikavanje na život u Finskoj nije bilo teško.

"Iskreno, nije bilo teško navići se na novo okruženje, imam odlične saigrače i izvanredno organizovan klub. Nogomet je dosta brži od onog u BiH, ekipe su dobro fizički pripremljene, bez toga se ne može pratiti ritam. Dobro je to što se nešto slično radi i u Premijer ligi BiH, ekipe čeka velika borba", rekao je 27-godišnji defanzivac.

Ivan se odlično razumije s partnerom na stoperskoj poziciji Lumom Rexhepijem.

"Rexhepi je porijeklom s Kosova, a rođen je u Finskoj. Sličan nam je mentalitet, brzo smo se zbližili i postali nerazdvojni prijatelji. Mnogo mi je pomogao kad sam došao ovdje. Krase ga duel igra, skok i upornost, dobar smo tandem", kazao je Tatomirović.

Cilj HJK Helsinki je dupla kruna.

"Trenutno dijelimo prvo mjesto s ekipom Marenhaima, vjerujem da ćemo s njima do kraja voditi borbu za titulu. Cilj nam je da osvojimo prvenstvo i kup, a mi imamo kvalitet za osvajanje duple krune. Sve je u našim rukama", istakao je bivši kapiten FK Sarajevo.

Iako je daleko, on pomno prati dešavanja u Premijer ligi BiH, posebno u FK Sarajevo.

"Naravno, pratim Premijer ligu, utakmice Sarajeva gledam ako nam se ne poklapaju termini. Ima dosta novih imena, što je jedan od velikih problema. Teško je uskladiti ekipu ako se igrači mijenjaju kao na traci svakih šest mjeseci. Za jak i stabilan tim potrebno je vrijeme, kvalitetan skauting igrača i kvalitet. Što se tiče prva tri kola, mislim da je derbi trebao završiti u 'našu' korist, kažem 'našu' jer će Sarajevo uvijek biti dio mene. U Zenici je ekipa morala ponoviti igru protiv Zrinjskog iz drugog poluvremena, to je jedan model igre koji bi se trebao praktikovati. Žao mi je što je Benko otišao iz kluba, mislim da je tim mnogo izgubio. Vjerujem da će ovo biti duga i zanimljiva sezona, a svom Sarajevu želim sreću i titulu", završio je Tatomirović.