Nogomet
0

Tako je to kada velikan odlazi: Park Prinčeva u 10. minuti ustao na noge Zlatanu Ibrahimoviću

Piše: O. T.
Foto: AFP
Foto: AFP
U 10. minuti utakmice između Paris Saint-Germaina i Nantesa u okviru posljednjeg, 38. kola Ligue 1 igra je nakratko zaustavljena. Publika je ustala na noge i zajedno sa svim igračima aplaudirala jednom od najvećih napadača u historiji fudbala i "desetki" PSG-a Zlatanu Ibrahimoviću koji je odigrao svoj posljednji meč na Parku Prinčeva u dresu prvaka Francuske, a samim tim i posljednji meč u Ligue 1.

Francuska će ga na svom tlu u dresu nekog svog kluba gledati 21. maja kada će PSG igrati finale Kupa Francuske protiv Marseillea na Stade de France. Ali, posljednji ligaški meč u Francuskoj, možda i posljednju simultanku, zavisi koliko golova i asistencija upiše, Zlatan je odigrao protiv Nantesa. I bila je simultanka.

Ibrahimović je postigao dva pogotka (17' i 89') čime je ligašku sezonu okončao sa 38 golova u 31 nastupu čime je oborio klupski rekord, jer niko u historiji PSG-a u jednoj sezoni Ligue 1 nije dao toliko golova. Takvo nešto u posljednjem meču i sa svoje 34 godine ne može svako. Zlatan, ipak, može.

Pred utakmicu igrači PSG-a stali poredali su se na terenu praveći dva reda između kojih je popraćen ovacijama i aplauzom prošao sjajni napadač Švedske.

U 17. minuti meča sa stilom, prsima skrenuo je centaršut Di Marije u mrežu Nantesa i postigao svoj prvi gol na meču, a onda je u 89. minuti postigao još jedan, ovaj put glavom.

Ligu napušta sa ukupno 113 golova u 122 nastupa. Izdominirao je ligu i cijelu Francusku u koju je stigao na ljeto 2012. godine i koju će ovog ljeta napustiti imućniji za 11 trofeja. Možda i 12, ako osvoji Kup Francuske 21. maja. U četiri provedene sezone u Ligue 1, tri puta je bio najbolji strijelac.

Odlazi sigurno, ali još se ne zna gdje još. Iako na ramenima nosi 34 godine i čeka 35. godinu u oktobru, svojim predstavama pokazuje da njegov kraj nije blizu. Nedavno je snimio reklamu za Vitamin Well u kojoj je kazao da "nije gotov".

"Dakle, vi mislite da sam gotov? Da je moja karijera uskoro gotova? Vi me ne poznajete. Cijeli moj život morao sam se boriti. Niko mi nije vjerovao. Zato sam morao vjerovati u sebe. Neki ljudi su me željeli slomiti, ali su me samo napravili jačim. Drugi su me željeli iskoristiti, ali samo su me učinili pametnijim. I sada kada mislite da sam gotov, svima želim reći jednu stvar - ja nisam kao vi, jer ja nisam vi. Ja sam Zlatan Ibrahimović. I ja se samo zagrijavam", riječi su koje je izgovorio Ibrahimović u reklami.

Utakmicu je napustio prije posljednjeg sudijskog zvižduka iako je PSG ranije izvršio sve tri izmjene. Uzeo je dva sina za ruke i krenuo u tunel. Na dresovima njegovih sinova pisalo je "Legend" i "King". Dakle, Zlatan.