Engleski Liga kup
22

Swansea prvi neengleski pobjednik nakon 1927. godine

Totalsport
Slavlje igrača Swanseaja (Foto: AFP)
Slavlje igrača Swanseaja (Foto: AFP)
Velški nogometni klub Swansea osvojio je engleski Liga kup pobjedivši u finalu na Wembleyju četvrtoligaša Bradford s uvjerljivih 5-0...

Nevjerovatna serija Bradforda prekinuta je na posljednjoj stepenici do naslova i to na prilično "brutalan" način. Iako su u četvrtfinalu Liga kupa iznenadili Arsenal, a potom u dvije utakmice bili bolji od još jednog Premierligaša, Aston Ville, u polufinalu, nogometaši Bradforda bili su apsolutno nemoćni protiv lepršave ekipe Swanseaja.

Sastav Michaela Laudrupa od početka je nametnuo svoju prepoznatljivu kombinatornu igru, a poveo je u 16. minuti preko Nathana Dyera, ujedno i igrača utakmice. Španac Michu opalio je s lijeve strane Bradfordovog šesnaesterca, golman Matt Duke odbio je loptu do druge, suprotne stative, a najbrže je do nje došao Dyer koji iz blizine ubacuje za 1-0.

Bradford se dobro branio nakon toga sve do posljednjih pet minuta prvog dijela, kada Michu povisuje na 2-0. Recimo da je četvrtoligaš otišao na predah s niti jednim upućenim udarcem prema suparničkom golu, niti jednim kornerom, pa čak ni pretrpljenim prekršajem.

Samo tri minute igre u nastavku bile su dovoljne da Swansea postigne i treći pogodak, a to je učinio Dyer nakon dodavanja Waynea Routledgea.

U 56. minuti nastavka je Dyer izborio i najstrožu kaznu nakon prekršaja golmana Dukea, kojem sudac pokazuje crveni karton. Upravo je tada viđen najbizarniji trenutak utakmice kada su se Dyer i Jonathan de Guzman svađali nekoliko minuta oko toga ko će izvesti jedanaesterac. Naime, Dyer je želio postići hat-trick, no loptu je u svojim rukama zadržao De Guzman, koji je i pogodio za 4-0. I dok su svi igrači krenuli slaviti s De Guzmanom, Dyer je ljutito krenuo prema centru.

No, nakon osvojenog trofeja, obojicu je ulovila kamera kako se grle.

Konačnih 5-0 postavio je De Guzman u prvoj minuti sudijske nadoknade, a tim je pogotkom ostvaren rekordan broj golova pobjedničke ekipe u povijesti finala Liga kupa.

Recimo i da je ovo prvi veliki trofej za klub iz sjevernog dijela Walesa, koji je postao i prvi neengleski klub koji je osvojio Liga kup, nakon 1927. godine i Cardiffa.

Liga kup, finale:

Swansea - Bradford 5-0 (Dyer 16, 48, Michu 40, De Guzman 59-11m, 90+1)