FIFA
0

Svjetskom prvaku 30 miliona dolara

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Od ukupnoga nagradnog fonda Svjetskoga nogometnog prvenstva u JAR-u iduće godine, koji će iznositi vrtoglavih 420 miliona dolara, pobjedniku će pripasti 30, a finalistu 24 miliona dolara.

Objavili su to iz Svjetske nogometne federacije (FIFA) nakon završetka zasjedanja Izvršnog odbora na Robben Islandu, u Cape Townu.

Ukupan nagradni fond FIFA je, u odnosu na SP održan u Njemačkoj prije tri godine, povećala za 61 posto. Sve će reprezentacije sudionice za samo pojavljivanje u Južnoafričkoj Republici dobiti po milion dolara naknade za troškove priprema.

Izvan toga FIFA je osigurala svotu od 40 miliona dolara koju će inkasirati najbolji svjetski nogometni klubovi, upravo oni koji daju reprezentativce. Za svakog igrača koji se pojavi u JAR-u njegov će klub dnevno inkasirati 1600 dolara naknade, tako dugo dok je ovaj u turniru.

  • Za takmičenje po grupama uplatu klubovima izvršit ćemo do 15 dana prije početka Mundiala, dok ćemo ostatak, za igrače koji budu ostajali u turniru, isplaćivati kako koja reprezentacija bude ispadala - izjavio je generalni sekretar FIFA-e Jerome Valcke.

Novac će FIFA klubovima prosljeđivati preko nacionalnih saveza. Radi se o naknadi kojom se FIFA osigurava od tužbi klubova na redovnim sudovima. Klubovi zauzvrat pristaju da bi eventualne odštetne zahtjeve potraživali isključivo preko FIFA-inih organa odnosno Međunarodnoga sportskog suda (CAS).