Južnoafrička Republika
0

Svjetsko prvenstvo samo za bogataše

Sarajevo-x.com
Sa svojim futurističkim dizajnom stadion Moses Mabhida postao je jedan od vodećih turističkih destinacija Durbana uoči Svjetskog prvenstva u fudbalu u Južnoafričkoj Republici.

Nova 450 miliona dolara vrijedna aerna dobila je ime po borcu protiv apartheida i heroju crnačke radne klase, ali neki Južnoafrikanci tvrde da je trebala dobiti ime po tlačiteljima koji su koristili stadion za maltretiranje ljudi.

Prodavači sladoleda u okolini stadiona zamjeraju opštini Durban što im ne dozvoljava rad u blizini Moses Mabhide i što sa svojom robom ne smiju prići nigdje blizu lokacija predviđenih za SP.

Prema FIFA-inim pravilima niko osim komercijalnih partnera ne smije trgovati niti se reklamirati na lokacijama za Svjetsko prvenstvo, piše BBC.

Clement Zulu, koji sladoled prodaje već 25 godina, ističe da policija Durbana i menadžment stadiona promovišu nejednakost između "onih koji imaju i onih koji nemaju".

"Veliki biznismeni kojima novac i ne treba kao nama mogu prodavati ovdje jer mogu platiti koliko god je potrebno za dozvolu", kaže Zulu.

Svi koji nisu komercijalni partneri moraju se prijaviti gradskim vlastima i tražiti dozvolu. Oni koji prekrše pravila pa prodaju robu bez dozvole mogu završiti u zatvoru ili biti kažnjeni u zavisnosti od profita.

Gradovi domaćini SP-a, zajedno sa FIFA-om i lokalnim organizatorima obavezni su da kreiraju ograničene zone oko stadiona i zone od velike važnosti za turnir. Iz FIFA-e kažu da je to način da se odbrane od "marketinga iz zasjede" onih koji žele profitirati bez ikakvih finansijskih ulaganja.

Ipak, mnogi ulični prodavači ne znaju ni kako da dođu do potrebne dozvole za rad.

"Moramo proći kroz stotinu stvari da bismo u toku jednog mjeseca tu radili ono što radimo godinama, a to je prodaja na stadionu", kaže još jedan sladoledžija Nhanhla Mkhize.

"Sada znam da je ovo podsjetnik kako će bogati postati bogatiji, a siromašni još siromašniji", kaže muškarac iz naselja Ulamzi.

Milijarde dolara potrešene su na uređenje i gradnju stadiona, aerodroma, hotela i drugih građevina u Južnoafričkoj Republici. SP će biti održano u devet gradova, a očekuje se dolazak oko 45.000 navijača iz svih dijelova svijeta.

U JAR-u se nadaju da će im se vratiti veliki dio uloženog novca, ali ulični prodavači kažu da znaju da od toga neće vidjeti ni centa.

Ulično prodavač Jabulane Ngubane kaže da Svjetsko prvenstvo ugrožava život njegove porodice.

"Policija nas tjera od stadiona kao da smo kriminalci", kaže prodavač hladnih napitaka i grickalica. "Ako je to što radimo pogrešno, onda nek nam pokažu koji je pravi način, jer ja kad tražim posao, ne mogu ga naći i zato prodajem na ulici, a oni mi oduzimaju robu."

Ngubane je iz Pietermaritzburga, mjesta udaljenog od Durbana. On jednom sedmično ide u posjetu svojoj porodici i 13 djece koje izdržava od ulične prodaje.

Prije policijske zabrane uspijevao je dnevno zaraditi oko 400 randa (54 dolara), te je svake sedmice porodici slao najmanje 1.200 randa (oko 161 dolar). Veliki dio njegove robe oštećen je u policijskim racijama ili joj je prolazio rok trajanja pošto je nije uspijevao prodati.

"Ne želim imati ništa sa Svjetskim prvenstvom", poručuje prodavač. "Već me koštalo mnogo patnje. Bit ću sretan kad se sve ovo završi, tada nas policija možda ostavi na miru pa da možemo zarađivati za svoju djecu."