Nogomet
9

Svjetski mediji pišu o Zmajevima nakon historijske pobjede

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nogometaši Bosne i Hercegovine sinoćnjom pobjedom ispisali su historiju i prvi put se plasirali na Svjetsko prvenstvo, o čemu su uoči i nakon utakmice izvještavali svi značajni svjetski mediji.

BBC piše kako je Vedad Ibišević pobjedničkim golom doveo do erupcije oduševljenja u Sarajevu, gdje su navijači proslavili pobjedu uz vatromet i drugu pirotehniku.

Britanski Daily Mail je u članku koji su objavili uoči utakmice Zmajeva u Litvaniji podsjetio kako je naša zemlja prije 20 godina bila u središtu krvavog rata koji je bjesnio na Balkanu '90-ih godina prošlog stoljeća, te pišu kako će se narednog mjeseca navršiti 20 godina otkako je srušen Stari most u Mostaru, što je tada šokiralo svijet.

"Samo dvije godine ranije ujedinjena Jugoslavija se hvalila jednim od najboljih evropskih timova u kojem su bili Bošnjaci, Hrvati, Srbi, Slovenci i Crnogorci. Taj tim je najprije došao do četvrtfinala Svjetskog prvenstva u Italiji 1990. godine, a potom se kvalifikovao i na Euro 1992., ali tamo nisu otišli zbog rata", piše Daily Mail.

Izbjegnut okrutni baraž

List navodi kako je do novembra 1993. nogomet potpuno pao u zaborav te su ljudi gledali kako će preživjeti, a sada, dvije decenije kasnije, Bosna je privukla pažnju svijeta nogometom koji igraju Zmajevi.

"Sinoć su Bosanci izbjegli baraž u kome su dva puta uzastopno okrutno ispali od Portugala. Pod palicom Safeta Sušića, nogometnog mađioničara koji je harao 1980-ih godina, te sa zvijezdama poput Edina Džeke, Miralema Pjanića i Asmira Begovića, stvorili su jedinstven tim koji je, mora se to reći, u potpunoj suprotnosti sa zaostalim tenzijama na ulicama gradova kao što je Mostar, koji je, uprkos obnovi Starog mosta i danas podijeljen grad", navode novinari britanskog lista.

Citirali su i Sušića koji je rekao da je naša zemlja uništena usljed političkih i ekonomskih problema te da je logično da se to odražava i na igru Zmajeva. "Plasman u Brazil bi nam dosta pomogao. Ovaj tim spaja ljude. Prije nekoliko godina niste mogli zamisliti da Bošnjaci, Srbi i Hrvati zajedno podržavaju ovaj tim, ali to se sada promijenilo".

I New York Times je pišući o uspjehu naše reprezentacije podsjetio na krvavi rat koji se ovdje vodio '90-ih godina prošlog stoljeća. "Skoro dvije decenije nakon što je BiH izborila samostalnost u krvavom ratu, ova zemlja je proslavila historijski trenutak jer se njen nacionalni tim kvalifikovao za Svjetsko prvenstvo iduće godine u Brazilu. Ibišević je poslao BiH na prvo veliko takmičenje otkako je postala nezavisna država, čime je bacio u delirij hiljade navijača koji su sa reprezentacijom doputovali u Kaunas, ali i širom gradova ove zemlje", piše NY Times.

Navode i kako je vatromet sinoć ukrašavao nebo iznad Sarajeva, dok su brojni navijači izašli na ulice da proslave veliku pobjedu. Citirali su i selektora Safeta Sušića koji je za Face TV rekao kako bi bila velika nepravda da smo propustili priliku da se direktno plasiramo u Brazil, te napadača Edina Džeku koji je izjavio kako će igrači u Brazilu pokazati koliko je moćna Bosna.

Ludilo na tribinama i u BiH

"Nakon nekoliko neuspjeha u ranijem periodu BiH je sinoć stvorila pritisak na gol Litvanije od samog početka. Pjanić je u dva navrata sjajno izveo slobodnjake, ali je golman Arlauskas bio na visini zadatka. A onda ga je Ibišević savladao u 68. minuti, što je dovelo do ludila na tribinama i u BiH", piše list, koji također prenosi i reakcije naših navijača sa ulica Sarajeva.

"Ovo je ludo, svi su presretni, vrište i plešu. Jako smo sretni da smo ostvarili veliki rezultat. Ova pobjeda je čista sreća i radost za zemlju koja je pretrpjela toliko nedaća i zla i još uvijek je disfunkcionalna. Ova zemlja i narod su zaslužili da se raduju, a ovaj uspjeh će predstaviti BiH na najbolji mogući način", neke su od reakcija naših navijača nakon sinoćnje velike pobjede našeg nacionalnog tima.

Historijska pobjeda nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine s oduševljenjem je dočekana i u Turskoj, čija se reprezentacija nije uspjela plasirati na Svjetsko prvenstvo naredne godine u Brazilu, piše agencija Anadolija.

Reprezentacija Turske izgubila je protiv Holandije rezultatom 2-0, zbog čega je propustila šansu za Brazil. Ali, nakon pobjede Zmajeva nad Litvanijom, Turci su se iskreno obradovali uspjehu bratske i prijateljske zemlje BiH. Komentari turskih navijača su većinom da im je žao što neće gledati Tursku u Brazilu, ali da im je drago zbog uspjeha BiH.

Turski navijači su poručili da historijska pobjeda BiH treba biti primjer svakome, obećavši da će podržati BiH i na Svjetskom prvenstvu u Brazilu naredne godine. Oni su kazali da uspjeh BiH vide kao uspjeh Turske, te poručili kako vjeruju da će BiH biti uspješna i na Mundijalu 2014. godine.

Radost turskog naroda

Turski mediji su izdvojili puno prostora za vijesti o pobjedi bh. reprezentacije, i to pod naslovom “Historijska pobjeda BiH“. U objavljenim vijestima se također može vidjeti sreća turskog naroda zbog uspjeha BiH, uprkos porazu Turske.

“Ako ništa, imamo tim za koji ćemo navijati na Svjetskom prvenstvu. Igrači bh. reprezentacije su naša braća koja su odrasla pod jako teškim uslovima i nadamo se da će biti primjer i našim nogometašima“, jedna je od poruka navijača.

Navijači su bh. reprezentaciji uputili i poruke poput: “Svaka čast BiH. Turska nije prošla, ali imamo BiH. Oni vole i podržavaju Tursku, a i mi njih. Neka oni budu primjer turskoj reprezentaciji“ i “Čestitamo BiH... Nadamo se da ćete biti ovako uspješni i na Svjetskom prvenstvu“.