Nogomet
0

Svjetski mediji: Huliganstvo je prijetnja razvoju sporta u BiH

Anadolija
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon što se u srijedu desio fizički obračun navijača Željezničara i Borca u mjestu Oborci kod Donjeg Vakufa u centralnom dijelu BiH, značajan broj poznatih medija u svijetu objavili su tekstove o huliganskim ispadima u Bosni i Hercegovini.

Novinska mreža Abraham Online podsjeća da je u sukobima navijača dva suparnička tima u centralnom dijelu BiH povrijeđeno nekoliko napadača, ali i policajaca.

“Policija je pokušala da spriječi sukobe navijača ali nisu uspjeli, te su pritom zatražili pomoć specijalnih policijskih jedinica. U sukobima su oštećena brojna vozila”, piše Abraham Online.

Podsjetimo, u sukobima je povrijeđeno 15 navijača, sedam navijača Borca i osam Željezničara, te sedam policajaca. Dvije osobe su životno ugrožene. Policija je nakon sukoba privela 35 navijača na saslušanje.

Američka novinska mreža Global Post sukobe navijača je okarakterisala kao “međuetničke sukobe navijačkih grupa bosanskih Srba i bosanskih muslimana”.

“Bosna i Hercegovina je još uvijek etnički duboko podijeljeno društvo iako je rat između Hrvata, muslimana i Srba okončan prije 17 godina. Prethodnih mjeseci zabilježen je značajan broj međuetničkih incidenata između fudbalskih navijača u BiH”, navodi američka novinska mreža.

Global Post piše kako se “ovoga mjeseca desio incident na utakmici u Sarajevu kada navijači nisu uklonili transparent kojim su se glorificirale muslimanske vojne snage koje su se borile u ratu u BiH”.

Novinska agencija Reuters navodi kako je huligansko nasilje vrlo ozbiljna prijetnja za razvoj sporta u BiH.

“Huligansko nasilje je česta pojava u BiH, i obično reflektuje duboke etničke podjele između Srba, Hrvata i Bošnjaka, nastale ratom 1992-1995”, navodi se u tekstu Reutersa.

Turski portal Haberler navodi kako su veliki društveni potresi na prostorima Balkana počinjali uvijek na stadionima podsjećajući na 1990. godinu i majski derbi susreta Dinama i Crvene Zvezde na kojem su se dogodili "dramatični navijački neredi koji su bili uvod u raspad Jugoslavije".

Radio televizija Srbije (RTS) objavila je kako je veliki broj navijača oba sukobljena tima, Željezničara i Borca, priveden nakon velikih nereda napominjući da je u neredima učestovalo oko 100 huligana.

Poznati sportski portal World Soccer navodi kako se desio ozbiljan sukob navijača dva suparnička tima u centralnom djelu BiH napominjući da je povrijeđeno nekoliko navijača, od čega dvojica sa vrlo teškim povredama.