Nogomet
15

Svjetske kladionice: BiH među 15 najopasnijih ekipa na Mundijalu

Anadolija
Zmajevi (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zmajevi (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Prema trenutnim ponudama najpoznatijih svjetskih kladionica, reprezentaciji Bosne i Hercegovine, koja nastupa u grupi F zajedno sa Argentinom, Nigerijom i Iranom, daju se dobre šanse da zabilježi zapažen uspjeh na ovom svjetskom prvenstvu.

Naime, prema poznatoj kladionici "Bet365", najveće šanse za osvajanje prvenstva daju se Brazilu, pa onda Argentini, Njemačkoj, Španiji, Belgiji, Francuskoj, Italiji, Engleskoj, Portugalu i Urugvaju.

Ova poznata kladionica reprezentaciju Bosne i Hercegovine je stavila na 17. mjesto mogućih osvajača Mundijala u Brazilu, što je relativno dobra prognoza za ekipu koja debitira na jednom velikom svjetskom takmičenju.

Prema ovoj kladionici, BiH ima iste šanse u Brazilu kao reprezentacije Meksika i Hrvatske, a mnogo bolje šanse od, recimo, Gane, Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Nigerije i Kameruna.

Prema sadašnjoj ponudi "Bet365", najmanje šanse se daju Kostariki, Hondurasu, Iranu, Alžiru, Australiji, Kamerunu, Grčkoj i Južnoj Koreji.

BiH ima veće šanse od Meksika, Hrvatske, Grčke i Nigerije

Još jedna poznata kladionica u svijetu "Sky Bet" reprezentaciju Bosne i Hercegovine je svrstala na 16. mjesto timova koji bi mogli ostvariti značajan rezultat u Brazilu. BiH, prema ovoj kladionici, ima iste šanse kao Obala Slonovače i Japan, dok je bolje rangirana od, primjerice, Meksika, Hrvatske, Grčke i Nigerije.

Prema ovoj kladionici, najveće šanse na SP-u u Brazilu ima upravo reprezentacija zemlje domaćina, a nakon nje velike šanse se daju i Argentini, Njemačkoj, Španiji, Belgiji, Francuskoj, Portugalu, Italiji, Engleskoj i Holandiji.

S druge strane, najmanje šanse na ovom prvenstvu, prema "Sky Betu", imaju Kostarika, Iran, Australija, Honduras, Alžir i Kamerun.

Prema sportskoj kladionici "Stan James", BiH se nalazi na odličnom 15. mjestu, od ukupno 32 reprezentacije na prvenstvu, a koje bi mogle osvojiti Mundijal. Prema procjeni ove kladionice, BiH ima iste šanse u Brazilu kao Obala Slonovače, a mnogo bolje šanse od, naprimjer, Meksika, Hrvatske, Gane, Nigerije, Grčke, a uveliko veće šanse od Irana koji je u istoj grupi sa BiH.

Prema ovoj kladionici, najveće šanse na Svjetskom prvenstvu u Brazilu imaju Brazil, Argentina, Njemačka, Španija, Belgija, Francuska, Italija, Portugal, Urugvaj i Holandija.

Ako je suditi, prema većini svjetskih kladionica, reprezentacije Bosne i Hercegovine bi zajedno sa Argentinom bez većih problema trebala izboriti plasman u osminu finala, odnosno među 16 najboljih.

Prema ponudi većine sportskih kladionica, u polufinale SP-a u Brazilu trebali bi se plasirati Brazil, Argentina, Njemačka i Španija a mjestu među četiri najbolje reprezentacije u Brazilu nakon njih mogli bi vrebati Belgija, Francuska, Italija i Engleska.

Edin Džeko svrstan među 20 najopasnijih napadača Mundijala

S druge strane, kladionica "William Hill" napadača BiH Edina Džeku je svrstala među 20 igrača koji imaju najveće šanse da u Brazilu ponesu titulu najboljeg strijelca Mundijala.

Ipak, od bh. napadača veće šanse za postizanjem najviše golova na prvenstvu daju se, između ostalih, Edinsonu Cavaniju, Fernando Toresu, Wayneu Rooneyju i Mariju Balotelliju dok Džeko ima veće šanse da bude najbolji strijelac od Franka Riberyja ili Arjena Robbena.

Prema ovoj kladionici, ali i većini njih, najveće šanse za osvajanje titule najboljeg strijelca prvenstva daju se Lionelu Messiju, Neymaru, Sergiu Agueru, Christianu Ronaldu i Gonzalu Higuainu.

Inače, na 19 održanih svjetskih prvenstava do sada najviše titula prvaka osvojila je selekcija Brazila, i to pet puta, a prati je Italija koja je pehar svjetskog prvaka podizala četiri puta. Na trećem mjestu najuspješnijih fudbalskih nacija je Njemačka koja ima tri titule prvaka svijeta.

Nakon njih slijede Argentina sa dvije titule svjetskog prvaka koliko ima i Urugvaj, dok su po jednom prvaci svijeta bili Engleska, Francuska i Španija.

Titulu prvaka do sada je osvajalo pet evropskih i tri reprezentacije iz Južne Amerike dok nijedna reprezentacija s drugih kontinenata nije imala tu sreću.