Nogomet
0

Svjetska banka u kampanji borbe protiv ebole okupila 11 poznatih fudbalera

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Svjetska banka je pokrenula kampanju "11 protiv ebole“, u okviru koje je okupila poznate fudbalere.

Svjetska banka je formirala tim, koji se sastoji od 11 poznatih fudbalera, poput Ronalda, Neymara i Drogbe, a slogan kampanje je “Možemo pobijediti ebolu zajednički“.

Jedanaest fudbalera koji igraju za najveće evropske klubove nastupit će u promotivnim videspotovima čiji su scenarij pripremili stručnjaci, a govorit će o načinima zaštite od virusa ebole.

U svakom promotivnom videospotu glumit će po jedan poznati fudbaler i govorit će o 11 jednostavnih pravila koja će pomoći u podizanju svijesti o načinima zaštite protiv ebole. 

U videospotovima će nastupiti fudbaleri Gareth Bale, Jerome Boateng, Didier Drogba, Philipp Lahm, John Obi Mikel, Neymar Jr, Gerard Pique, Cristiano Ronaldo, Raphael Varane, Xavi i George Davies, a njih će voditi poznati trener Bayerna Munchena Pep Guardiola.

Predsjednik Svjetske banke Jim Yong Kim ranije je kazao da će poruke fudbalera doprijeti do širokih narodnih masa, te da će doprinijeti spašavanju života u zemljama u kojima vlada ebola.

Fudbaler George Davies iz Sierra Leonea je kazao da je jako važno da do građana dođu tačne informacije, kako bi se spriječilo širenje ebole. On je pozvao sve građane da podrže kampanju i zauzmu se za zemlje Zapadne Afrike.

“Možemo zajednički pobijediti ebolu“, poručio je 17-godišnji fudbaler.

Smrtonosni virus ebole, za čije liječenje još nije pronađen adekvatan lijek, do sada je u zemljama zapadne Afrike odnio skoro 5.177  života. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, broj zaraženih ebolom smanjuje se u Liberiji, dok je broj zaraženih u Sijera Leoneu još uvijek u porastu.