Nogomet
0

Švicarskom prvoligašu Xamaxu oduzeta licenca za natjecanje

Totalsport
Zbog navodnog lažiranja dokumenata jedne američke banke vodstvo Švicarske lige oduzelo je licencu za natjecanje nogometnom klubu Xamax čiji je vlasnik Čečen Bulat Čagajev.

Ukoliko Xamax u žalbenom postupku ne bude oslobođen ovih optužbi, bit će izbačen iz daljnjeg natjecanja u 1. švicarskoj ligi gdje trenutno zauzima osmo mjesto od deset momčadi. Također, postoji i mogućnost da budu kažnjeni oduzimanjem osam bodova ukoliko se dokaže samo dio optužbi. No, to i ne bi bio prvi takav slučaj budući da je 2005. zbog bankrota, također sredinom prvenstva, iz natjecanja izbačen Servette.

"Postoje ozbiljne optužbe za kršenje obveza kluba prema Ligi", stoji u izjavi predstavnika Švicarske lige.

Sumnja se da je Xamax, odnosno njegova uprava, propustila dostaviti dokumente o vlasništvu nad klubom od kako je u svibnju prošle godine čečenski poslovni čovjek Bulat Čagajev preuzeo klub, a uz to sumnja se da su priložili i lažne garancije o financiranju kluba.

Xamax ima rok od pet dana za žalbu na odluku o oduzimanju licence, a slijedeću ligašku utakmicu trebali bi odigrati nakon zimske stanke, 4. februara kada ugošćuju Lausanneu. Sami igrači Xamaxa zaprijetili su vlasniku štrajkom zbog kašnjenja plaća, a predvodnika pobune i kapitena momčadi Stephanea Beslea Čagajev je odmah potom najurio iz kluba.

Uz sve navedene probleme, klub su tužili i neki bivši zaposlenici koji potražuju oko sedam i pol miliona dolara.