Nogomet
0

Švicarci žale: Izgubili smo Hajrovića, Rakitića, Kuzmanovića, Petrića...

Klix.ba
Izet Hajrović u trenerci reprezentacije Švicarske
Izet Hajrović u trenerci reprezentacije Švicarske
Odluka Izeta Hajrovića da igra za reprezentaciju BiH ovih je dana glavna vijest u švicarskim medijima. Mnogi su ga već prozvali "plaćenikom" i "izdajnikom", dok drugi opravdavaju njegovu odluku.

Švicarski portal Blick.ch napravio je ekipu od 11 "odbjeglih" nogometaša koji posjeduju švicarski pasoš i koji su igrali u mlađim selekcijama te reprezentacije, a kasnije odlučili braniti boje zemalja njihovog porijekla.

Kako piše navedeni portal, sa ovom postavom bi bez problema otišli na Svjetsko prvenstvo u Brazil.

Joel Castro Pereira (golman) - Trenutno nastupa za U18 tim Manchester Uniteda. Rođeni Švicarac odlučio je nastupati za Portugal, gdje je odrastao.

Elsad Zverotić (odbrana) - Nastupa za švicarski Young Boys. Iako je nastupao za U18 selekciju Švicarske, i on je odlučio obući dres Crne Gore, zemlje njegovog porijekla.

Rolf Feltscher (odbrana) - Rođeni Švicarac koji je prošao sve omladinske selekcije te zemlje. Ipak, kad je trebao biti prekomandovan u A selekciju Švicarske, on je odlučio obući dres Venecuele.

Heinz Barmettler (odbrana) - Rođen u Cirihu, igrač Vaduza ipak je na kraju odlučio nastupati za Dominikansku republiku, zemlju svoje majke.

Taulant Xhaka (odbrana) - Rođen u Prištini, odbrambeni igrač Bazela koji je prošao sve omladinske selekcije Švicarske navjerovatnije će nastupiti za Alabaniju, jer ga niko nije pozvao u A selekciju.

Zdravko Kuzmanović (vezni red) - Član milanskog Intera ubilježio je četiri nastupa za U21 selekciju Švicarske prije nego je obukao dres Srbije. Do sada je za Orlove upisao 47 utakmica i postigao šest golova.

Izet Hajrović (vezni red) - Igrač Grasshoppera prošle godine nastupio je u dresu Švicarske u prijateljskoj utakmici protiv Tunisa. Međutim, prije nekoliko dana odlučio se za dres Bosne i Hercegovine.

Ivan Rakitić (vezni red) - Vezista Seville igrao je za U21 reprezentacije Švicarske i Hrvatske. Danas je punopravni član A selekcije Vatrenih, koju predvodi selektor Igor Štimac.

Frank Feltscher (vezni red) - Stariji Rolfov brat i Hajrovićev saigrač također je nakon omladinskih selekcija Švicarske odlučio braniti boje Venecuele.

Mladen Petrić (napad) - Rođeni Bosanac koji je odrastao u Švicarskoj danas igra za reprezentaciju Hrvatske za koju je upisao 44 nastupa.

Kerim Frei (napad) - Rođeni Austrijanac kao mladi nogometaš nastupao je za Švicarsku. No, tada je došao poziv Turske, zemlje iz koje je njegov otac, koji nije mogao odbiti.