Potencijalni protivnici u baražu
0

Svi žele Grčku, a oni znaju igrati na rezultat

Piše: Edin Isanović
Selekcija Grčke (Foto: Reuters)
Selekcija Grčke (Foto: Reuters)
Portugalci su izuzetno tehnički potkovani. Najveći problem je nedostatak odgovornosti na protivnički presing, sa kojim im suparnici blokiraju kreativnost. Grke sa klupe predvodi sjajni Otto Rehhagel, kojeg njemački novinari zovu "dijete Bundeslige". Najtrofejniji bh. trener Ivica Osim smatra da bi za našu državnu selekciju "galski pijetlovi" bili najbolji izbor. Najveća snaga Rusije je holandski stručnjak Guus Hiddink.

Predstavljamo vam reprezentacije koje bi mogle biti suparnik našoj nacionalnoj nogometnoj vrsti u baražu, kao posljednjoj prepreki za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi. Mogući suparnici su Portugal, Grčka, Francuska i Rusija.

Portugal

Portugal ima vrlo potentnu ekipu, sastavljenu od iskusnih igrača i nadolazećih zvijezda. Jaki su u svim linijama, posjeduju kvalitetne alternative. Najopasniji nogometaši su im u sredini i na bokovima. Izuzetno su tehnički potkovani. Prema mišljenju relevantnih nogometnih stručnjaka, najveći problem je nedostatak odgovornosti na protivnički presing, sa kojim im suparnici blokiraju kreativnost. Vrlo često znaju biti nedovoljno ubojiti, pa lopta završi u mreži tek nakon mnogo propuštenih prilika.

Sve oči portugalske nacije uprte su u Ronalda koji bi se na travnjak trebao vratiti upravo kada se igraju utakmice dodatnih kvalifikacija. Pored najskupljeg igrača na planeti, veliku opasnost za supraničke golmane predstavljaju Simao i Nani. U kvalifikacijama su imali blijed start, gdje su kući izgubili od Danske 3-2, remizirali su i sa Albanijom 0-0. Ipak, u zadnjih pet dvoboja upisali su četiri pobjede i dohvatili drugo mjesto u grupi. Mana im je što ne posjeduju pobjednički mentalitet. Ne mogu se ponositi nekim većim rezultatom, iako imaju kvalitetne igrače.

Grčka

Reprezentacija koja zna igrati na rezultat. To su dokazali na Evropskom prvenstvu u Portugalu kada su dotakli vrh. Minus ove reprezentacije je veliki nedostatak talenta.U reprezentaciji imaju dosta napadača, predvodi ih prvi strijelac kvalifikacija Gekas. Odbrana je najslabija karika tima. Njemački strateg pojedine igrače koristi na više pozicija. Odlikuje ih fantastična borbenost, a igu baziraju na kontranapadima. Sa klupe ih predvodi ih sjajni Otto Rehhagel, kojeg njemački novinari zovu "dijete Bundeslige". U grupi su završili na drugom mjestu sa bodom zaostatka za Švicarskom.

Francuska

Imaju jednu od najjačih reprezentacija u Evropi. Na svaku poziciju konkuriše nekoliko vrhunskih nogometaša. I tehničko-trkački su moćna selekcija. Silno su motivisani i ne pomišljaju na preskakanje Svjetskog prvenstva na Rtu dobre nade. Kao mana može im se pripisati velika oscilacija u igri, što su prezentirali i u kvalifikacijama. I pored svih nastojanja nisu mogli dokučiti prvo mjesto koje je od starta držala Srbija.

Najtrofejnijih bh. trener, Ivica Osim smatra da bi za našu nogometnu državnu selekciju "galski pijetlovi" bili najbolji izbor. Ističe da se izabranici Raymona Domennecha mogu eliminisati. Inače, selektor Francuske nema podršku javnosti, a prije dolaska na klupu A-tima jedanaest godina vodio je mladu reprezentaciju (igrače do 21 godine).

Rusija

Na kontinentalnoj smotri u Austriji i Švicarskoj ostavili su odličan dojam. Njihova ekipa je spoj mladosti i iskustva. U kvalifikacionoj grupi bili su u igri za prvo mjesto do pretposljednjeg kola, a onda su porazom od Nijemaca ostali u čekaonici. Priliku za plasman na Mundijal potražit će u dodatnim kvalifikacijama. Pored odličnog igračkog kadra, velika snaga ove reprezentacije je holandski stručnjak Guus Hiddink. Kao selektor vodio je Holandiju, Južnu Koreju i Australiju i svaki put je napravio pozitivan rezultat. Ugovor sa Rusijom veže ga do 2010. godine. Svoj nesporni trenerski kvalitet pokazao je i na klupi "londonskih plavaca".

Ime svog protivnika BiH će saznati danas u 14 sati. Budite uz naš portal i saznajte ko će to biti.