Na današnji dan otišao je velikan
20

VIDEO / Svi u napad, jedan je Hase...

Piše: Edin Isanović
Asim Ferhatović Hase
Asim Ferhatović Hase
Na današnji dan rodio se jedan od najvećih nogometaša koje je BiH ikada imala - Asim Ferhatović Hase. Njegovo sportsko srce prestalo je kucati u noći između 24. i 25. januara 1987. godine. Sudbina je htjela da to bude na njegov 54. rođendan.

Bio je nogometna legenda. Izuzetno vezan za FK Sarajevo i glavni grad BiH. Za bordo tim odigrao je 600 utakmica, od toga 422 prvenstvene. Postigao je 198 golova. U bordo majici igrao je rame uz rame sa bivšim selektorom bh. reprezentacije Miroslavom Ćirom Blaževićem.

Godinama je bio jedan od najboljih nogometaša bivše Jugoslavije, a u sezoni 1963./1964. upisan je kao prvi strijelac prvenstva sa 19 golova. U timu sa Koševa nastupao je od 1948. do 1967. godine, a oprostio se nakon teške povrede u Rijeci. U toj sezoni (1966./67.) Sarajevo osvaja prvu titulu prvaka.

Kobna povreda na Kantridi

“Dobro se sjećam okršaja na Kantridi. Haseta je povrijedio igrač koji se zvao Brnjac. Kada smo se vraćali u autobusu prema Sarajevu noga mu je bila toliko natekla da se naslućivalo da više neće moći igrati. Ipak, ja sam duboko vjerovao da će se vratiti na teren, jer je volio nogomet, a u narednom kolu na megdan nam je dolazila Crvena zvezda. Međutim to se nije desilo. Utakmicom u Rijeci Asim je, nažalost, završio karijeru”, kaže za Sarajevo-x.com Ibro Biogradlić.

Nekadašnji Hasetov saigrač i veliki prijatelj prisjeća se dana koje su proveli zajedno.

“On je prije svega bio veliki čovjek, bez mane. Posebno ga je veselilo kada bi nekome mogao pomoći. Volio je ljude, a i ljudi su voljeli njega. Što se tiče karijere manje-više sve se zna. Da je profesionalnije pristupao svojim obavezama mogao je napraviti dosta toga. Bez FK Sarajevo jednostavo nije mogao. Čak i kada je otišao u Tursku znao sam da neće moći bez raje i Baščaršije. To se i desilo. Vratio se nakon mjesec. Prvo što je rekao kada je došao bilo je – 'Ne mogu ja bez Sarajeva'. Pamtim da smo odmah nakon toga igrali na Grbavici protiv Želje i slavili pobjedu 3-2, a Hase je postigao jedan pogodak. Krasile su ga ljudske vrline. Bilo je zadovoljstvo imati takvog prijatelja”, rekao je Ibro za naš portal.

Najveći bh. stadion nosi ime po legendi FK Sarajevo

Biogradlić napominje da je Hase od Vratnika (gdje je živio) do Baščaršije imao svoja društva u brijačnicama, mjestima gdje bi igrao šaha, ali je imao i mjesta na kojima je pomagao sirotinji. Za reprezentaciju Jugoslavije Hase je odigrao samo jednu utakmicu i to 8. oktobra 1961. u Beogradu protiv Južne Koreje (5:1).

“Šteta što nije igrao u Beogradu, jer bi kao fudbaler, doživio mnogo veću afirmaciju” rekao je svojevremeno Ivica Osim (iz knjige Stjepana Kljujića, “Ferhatović, majstor driblinga”).

Svojim potezima publiku je dizao na noge. Stariji navijači sjećaju se dvoboja sa Partizanom kada je briljirao i zaljubljenicima bordo boje priredio neopisivo slavlje na Koševu. To se desilo u jesen 1960.godine. Najveći bh. stadion nosi ime po njemu, a u neposrednoj blizini jedna ulica, također, zove se po velikanu bh. nogometa.

Svi u napad jedan je Hase…