Uoči 160. "El Clasica"
0

Svi pričaju samo o Leu Messiju

Totalsport
Lionel Messi (Foto: AP)
Lionel Messi (Foto: AP)
Pred nama je 160. "El Clasico", veliki derbi Real Madrida i Barcelone, dva španska, ali i svjetska nogometna giganta. Santiago Bernabeu u subotu će eruptirati.

Ovaj derbi će biti time zanimljiviji jer bi mogao direktno uslovljeni razvoj događaja u Primeri ove sezone. Obje ekipe prije početka utakmice imaju jednaki broj bodova (77), a Real je stepenicu iznad zbog, za nijansu, bolje razlike pogodaka. Real Madrid je dosad ostvario +57 pogodaka, a Barcelona +56.

Prije ogleda u Madridu sve se vrti oko Lionela Messija, koji posljednjih sedmica igra u životnoj formi. Ukupno je u Primeri postigao 26 pogodaka ove sezone i prvi je strijelac. No, njegova serija je u posljednje vrijeme bila fascinantna. Zabio je 15 od 26 pogodaka svog kluba u zadnjih devet utakmica.

Postigao je oba pogotka Almeriji, pa tri od tri protiv Valencije, dva od četiri Stuttgartu i tri od četiri Zaragozi. Potom je uzeo pauzu u ogledima protiv Osasune, Mallorce i Arsenala (u Londonu), da bi Athletic Bilbauu zabio jedan od četiri, a Arsenalu sva četiri pogotka u posljednjem nastupu Katalonaca.

"Imamo rješenje za Messija. Ako ništa drugo imamo jednako kvalitetnog igrača prema naprijed, a to je Cristiano Ronaldo", rekao je Brazilac Marcelo u redovima Reala.

Real se oslanja na odličnu formu napadača, također Argentinca, Gonzala Higuaina koji je ukupno zabio 24 pogotka u Primeri, te, dakako, u Cristiana Ronalda, koji je bio strijelac osamnaest navrata.

"Iskušenja se za nas nastavljaju. Poznavajući svoju ekipu znam da smo sposobni ispuniti sva očekivanja i u svakom trenutku dati sve od sebe", rekao je trener Barcelone Josep Guardiola.

Zanimljivosti:

• Real ima nešto bolju statistiku kada su u pitanju međusobni omjeri u "El Clasicu". Ostvarili su ukupno 68 pobjeda, Barcelona ima 61, dok je trideset utakmica završilo bez pobjednika.

• U Madridu je statistika posve na strani Reala. Imaju protiv Barçe jubilarnih 50 pobjeda. Katalonci su kod "mrskog neprijatelja" slavili 15 puta, dok je 14 utakmica završilo podjelom bodova. No, u posljednjem srazu u Madridu Barcelona je slavila visoku pobjedu od 6-2.

• Najviše pogodaka u "El Clasico" ogledima je postigao još uvijek živući igrač Reala, Raul. Bio je strijelac čak 11 puta. Drugi je na toj tabeli Lazcano sa osam, a treće mjesto dijeli Lionel Messi (šest pogodaka).

• Posljednji trostruki strijelac unutar jednog "El Clasica" je bio sjajni Argentinac Lionel Messi. Prije tri godine, 10. marta, ogled na Camp Nou je završio 3-3, a sva tri pogotka za Katalonce je postigao Messi. 

Vjerovatni sastavi

Real Madrid (4-4-2): Cassilas - Ramos, Albiol, Arbeloa, Marcelo - Gago , Xabi Alonso, Diarra, Van der Vaart - Cristiano Ronaldo, Higuain.

• Bedreni mišić i dalje je problem za Kaku. Makar se najavljivalo da bi mogao zaigrati, jak adut Reala bit će samo gledatelj prilikom ovog "El Clasica".

Barcelona (4-4-2): Valdes - Milito, Puyol, Pique, Dani Alves - Xavi, Busquets, Keita, Iniesta (Toure) - Messi, Ibrahimović.

• Ista povreda, bedreni mišić, je problem koji priječi put Ericu Abidalu u ovom ogledu. Možda bi od prve minute mogao zaigrati oporavljeni Andres Iniesta.

Forma:

Real Madrid

POBJEDA 2-0 (vani) Racing Santander (Primera, 4. aprila) POBJEDA 3-2 (kući) Atletico (Primera, 28. marta) POBJEDA 4-2 (vani) Getafe  (Primera, 25. marta) POBJEDA 3-1 (kući) Sporting Gijon (Primera, 20. marta) POBJEDA 4-1 (vani) Valladolid (Primera, 14. marta)

Barcelona

POBJEDA 4-1 (kući) Arsenal (Liga prvaka, 6. aprila) POBJEDA 4-1 (kući) Athletic (Primera, 3. aprila) REMI 2-2 (vani) Arsenal (Liga prvaka, 31. marta)

POBJEDA 1-0 (vani) Mallorca (Primera, 27. marta) POBJEDA 2-0 (kući) Osasuna (Primera, 24. marta)