Nogomet
0

Švedska i Portugal spremni za novi okršaj, Francuzi imaju težak zadatak protiv Ukrajinaca

Piše: D. B.
Portugal - Švedska
Portugal - Švedska
Večeras se igraju uzvratni susreti baraža za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine. Švedska će ugostiti Portugal, Francuska Ukrajinu, a domaćini će biti i Hrvatska, koja dočekuje Island, te Rumunija koja dočekuje Grčku.

Švedska - Portugal (20:45)

Portugalci su u Švedsku stigli kako bi sačuvali i eventualno povisili svoju prednost stečenu u prvom susretu, kada je u 82. minuti pogodio Ronaldo, te se tako plasirali na Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine. S druge strane, Šveđani se nadaju da mogu nadoknaditi minimalni zaostatak i pred svojim navijačima ostvariti rezultat koji će ih odvesti na SP, a Portugalce ostaviti kod kuće. Domaći u ovom susretu moraju napasti i tražiti pogodak, a time će sigurno ostaviti prostora za opasne kontre brzonogih Portugalaca. Ko će ovjeriti kartu za Brazil, ostaje da se vidi.

Francuska - Ukrajina (21:00)

Ukrajinci su napravili pravo iznenađenje i nanijeli poraz Francuzima na svom terenu rezultatom 2:0. Ova prednost zaista s pravom daje veliku nadu u plasman na SP, ali svakako ne treba prerano otpisati Francusku, koja pred svojim navijačima može napraviti podvig i preokrenuti rezultat u svoju korist. No, odigraju li Ukrajinci dobro kao na svom terenu u prvom susretu, teško da mogu ispustiti stečeno vodstvo. Nasri, Benzema, Ribery i društvo bi vrlo lako mogli SP posmatrati putem TV-a.

Rumunija - Grčka (20:00)

Grčka je u prvom susretu pobijedila Rumuniju rezultatom 3:1 i jednom je nogom na SP-u. Rumuni su postigli jedan pogodak u gostima, ali s obzirom na igru Grka i iskustvo koje imaju, teško je vjerovati da se može dogoditi scenarij koji bi Rumune odveo u Brazil. Sve osim plasmana Grčke na SP bi bilo ravno senzaciji.

Hrvatska - Island (20:15)

Reprezentacija Hrvatske predvođena novim selektorom Nikom Kovačem odigrala je vrlo loše u prvom susretu na Islandu, posebno kada se zna da su Vatreni imali igrača više na terenu od 50. minute. Sada Hrvati imaju priliku na svom terenu savladati Islanđane i plasirati se na SP nakon grčevite borbe i loše predstave u kvalifikacijama. Komšije su favoriti, ali zbog njihove loše forme nije nemoguće da Island iznenadi. Ipak, šanse su svakako na strani Hrvata.