Nogomet
15

Šveđanin Jonas Eriksson će dijeliti pravdu na utakmici Grčka - BiH

Piše: D. B.
Jonas Eriksson (Foto: EPA)
Jonas Eriksson (Foto: EPA)
Švedski sudija Jonas Eriksson bit će glavni sudija na utakmici Grčka - BiH, koja se igra u nedjelju u Atini u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine.

Erikssonu će asistenti biti njegovi sunarodnjaci Mathias Klasenius i Daniel Wärnmark, dok je četvrti sudija Andreas Ekberg.

Eriksson je rođen 28. marta 1974. godine, a pod FIFA-inom "značkom" sudi od 2002. godine. Profesionalni sudija je postao 1994. godine, a u najvišem rangu švedskog nogometa je prisutan od 2000. godine.

U augustu 2013. godine je izabran za glavnog sudiju na utakmici UEFA-inog Superkupa, koju su igrali Chelsea i Bayern Minhen. Potom je sudio i na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, a njegov prvi meč je bio SAD - Gana. Četvrti sudija je bio na utakmici finala Lige prvaka između Juventusa i Barcelone na Olimpijskom stadionu u Berlinu.

U centru kontroverze je bio 18. maja ove godine kada je sudio finale Evropske lige na St. Jakob-Parku između Liverpoola i Seville. Kritikovao ga je menadžer Redsa Jurgen Klopp jer nije dosudio penal za njegov tim nakon što je igrač Seville igrao rukom u šesnaestercu.

Eriksson je jednom sudio Zmajevima i to na gostovanju u Rumuniji 2011. godine, kada su Rumuni pobijedili 3:0 u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2012. godine.

Švedski sudija živi u Sigtuni i važi za multimilionera.