Nogomet
63

Svečanom ceremonijom počelo Svjetsko nogometno prvenstvo

Piše: J. H.
(Foto: AFP)
Svečanom ceremonijom počelo je otvaranje Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu.

Na prepunom stadionu Arena Corinthians nastupili su Jennifer Lopez i Pit Bull koji su izveli službenu himnu prvenstva.

Na početku ceremonije plesači su plesali oko velike lopte koja je mijenjala boje u kojoj su se nalazili megapopularni pjevači. Nakon toga, kroz autentičnu koreografiju predstavljena su južnoamerička plemena.

U spektaklu je učestvovalo više od 600 plesača, gimnastičara, trampolinista i zabavljača na štulama koji su izveli performans uz LED kuglu.

Umjetnički direktor otvaranja, Belgijanka Daphne Cornez je rekla kako je ceremonija posvećena Brazilu i njegovom blagu: prirodi, ljudima i fudbalu. U skladu s tim, ceremonija se sastojala od tri bloka koja su bila posvećena svakom od tri segmenta karakteristična za Brazil.

Nakon ceremonije otvaranja na teren će izaći igrači Brazila i Hrvatske, koji će imati čast otvoriti najveći nogometni događaj na svijetu.

Ispred stadiona ostalo su hiljade ljubitelja nogometa koji uživaju u muzičkom programu. Otvaranju prvenstva prethodile su masovne demonstracije širom Brazila, pogotovo u Sao Paulu gdje su se demonstranti sukobili sa policijom izražavajući svoje nezadovoljstvo količinom potrošenog novca.

Za Brazil ovo će biti drugo domaćinstvo nakon 1950. godine i tamošnje vlasti koštat će nevjerovatnih 14 milijardi dolara što će ujedno biti i najskuplje prvenstvo u historiji.

Ovo će biti prvo prvenstvo na kojem će se koristiti gol-tehnologija, a sudijama će biti dopušteno da prekinu utakmice kako bi se igrači osvježili.

Od 32 reprezentacije učesnice, Brazil ima najskuplje igrače i glavni je konkurent za naslov prvaka. Tu su još i aktuelni osvajači Španija, te Argentinci, Nijemci i Holanđani.

Prvi susret na Areni Corinthians u Sao Paolu između Hrvatske i domaćina Brazila sudit će Japanac Yuichi Nishimura koji je prije dvije godine proglašen za najboljeg sudiju Azijske nogometne federacije.