Nogomet
0

Svečani prijem u povodu početka EP-a

FENA
U povodu početka evropskog prvenstva u nogometu ambasador Republike Austrije u BiH Werner Almhofer i ambasador Švicarske u BiH Rolf Lenz priredit će svečani prijem u četvrtak u Domu Oružanih snaga BiH.

U okviru prijema, koji služi i kao promocija EP-a, bit će prikazani dijelovi promotivnog filma "Jedanaest minuta“ koji se sastoji od devet kratkih filmova, od kojih su četiri režirali austrijski, a pet švicarski režiseri. Prijem će također biti obogaćen nastupom sedam mladih učenika sarajevske baletne škole koji će u koreografiji direktorice Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo Edine Papo izvesti kraću baletnu tačku posvećenu nogometu, navodi se u zajedničkom saopćenju ambasada Austrije i Švicarske.

"Evropsko prvenstvo je za nas Austrijance veoma značajan sportski događaj koji povezuje narode, i ljudi u Austriji su se veoma potrudili da se i sportisti i mnogobrojni gosti koji povodom prvenstva dolaze u Austriju osjećaju što je moguće bolje. Neka najbolji tim postane pobjednik evropskog prvenstva“, izjavio je austrijski ambasador u BiH Werner Almhofer.

Ambasador Švicarske Rolf Lenz naglasio je da su Švicarci veoma uzbuđeni što će ugostiti neke od najspektakularnijih nogometnih utakmica, ali također i brojne goste koji će doći da pruže podršku svojim ekipama.

"Ponosan sam što danas možemo proslaviti otvaranje EP-a ovdje u BiH, te poželjeti sreću i fer igru svim timovima. Sport mora promovirati vrijednosti poput fer igre, poštovanja, zdravog takmičarskog duha i razumijevanja među kulturama. Neka 'EURO 2008' izgradi jače mostove među nacijama Evrope, i kako je moj austrijski kolega rekao - neka najbolji pobijedi", rekao je švicarski ambasador.