Stadion Soccer City
0

Svečani početak SP-a pred polupraznim tribinama

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Svečanom šarolikom ceremonijom, uz zvuke više hiljada vuvuzela, na stadionu "Soccer City" u Johannesburgu počelo je prvo Svjetsko prvenstvo u fudbalu na afričkom kontinentu.

Svečanom šarolikom ceremonijom, uz zvuke više hiljada vuvuzela, na stadionu "Soccer City" u Johannesburgu počelo je prvo Svjetsko prvenstvo u fudbalu na afričkom kontinentu.

Takmičenje počinje utakmicom između selekcija Meksika i Južnoafričke Republike i to na stadionu koji prima 90.000 gledalaca.

"Soccer City" obezbjeđuje čak 45.000 policajaca i rezervista, a ovo, 19. po redu SP, trajat će do 11. jula.

Velikom događaju za JAR ipak nije prisustvovao bivši predsjednik i aktivista za ljudska prava Nelson Mandela, zbog smrti svoje 13-godišnje praunuke.

Četrdesetominutna ceremonija otvaranja počela je preletom vojnih aviona preko stadiona, koji je bio poluprazan, zbog gužvi u saobraćaju koje danas vladaju u ovom gradu, javlja dopisnik BBC-a. U programu je nastupilo više od 1.500 aktera, a izravan televizijski signal primalo je više od 200 svjetskih zemalja.

Među izvođačima koji su danas nastupili bio je i dobitnik Grammyja R. Kelly, koji je izveo himnu "Sign of a Victory".

U toku SP-a u JAR-u takmičit će se 32 reprezentacije, podijeljene u osam grupa, i to na stadionima u devet gradova. Finale će se igrati upravo na "Soccer Cityju", a gledat će ga uglavnom oni "dubokog džepa".

Predsjednik FIFA-e, Sepp Blatter, je uvjeren da će Južna Afrika biti odličan domaćin, a tamošnji ljubitelji fudbala bit će u prilici da vide neke od najvećih svjetskih zvijezda Lionela Messija, Cristiana Ronalda i Waynea Rooneya.

Svoju reprezentaciju danas su došli bodriti i predsjednik JAR-a, Jacob Zuma, i biskup Desmond Tutu, sa zeleno-žutim šalovima.

Proslava dodjele titule domaćina upravo ovoj zemlji počela je u četvrtak navečer, velikim koncertom u Sowetu, na kojem su nastupili Shakira, Black Eyed Peas, Alicia Keys, te brojni afrički umjetnici.