Nogomet
61

Sve spremno za Zmajeve u Guaruji: Glamur, zastave BiH u barovima, policija i vojska u pripravnosti

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Brazilska policija i vojska u pripravnosti su u Guaruji, bazi fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, ekskluzivno javlja urednik sportskog servisa Anadolu Agency (AA) za Balkan Bakir Tiro, trenutno jedini bh. novinar u Guaruji.

Na svakom koraku u i oko hotela patrolira policija. Mjere osiguranja u lijepom turističkom gradu na obali Atlantskog okeana su na visokom nivou. Policija i vojska strance pozivaju na oprez na svakom koraku.

Zbog bandita taksijem 500 metara

"Kuda ste krenuli?", pitao je policajac specijalnog izvještača Anadolu Agency sa SP-a iz Brazila.

Kada je dobio odgovor do hotela u kojem je smještena reprezentacija BiH, udaljenog najaviše 500 metara od mjesta na kojem su razgovarali, istakao je:

"Ne možete s opremom ovom ulicom. Moglo bi biti opasno. Banditi bi vas mogli napasti i uzeti vam sve. Dođite. Pozvat ćemo taksi."

I tako 500 metara u taksiju, ulicom uz prekrasnu obalu do baze Zmajeva. "Što je sigurno, sigurno je", kako reče policajac.

A barovi na plaži ukrašeni su zastavama Bosne i Hercegovine.

"Ovdje će se navijati svim srcem za BiH", kažu mještani Guaruje, oni bezopasni, koji su veoma rado pristajali na razgovor, ali ne i na snimanje.

"Ne želim se snimati, jer ne podržavam Mundijal. Ovdje su ljudi gladni, a Vlada Brazila troši ogroman novac za stadione. To je apsurdno. Bio sam i na protestima u Sao Paulu, ali ne mogu ništa promijeniti, kao ni bilo koji siromašni čovjek ove države", istakao je za AA Daniel, koji radi u gradskoj čistoći Guaruje.

Otkrio je kako su dobili narednu da rade prekovremeno i da sve blista u Aveniji Miguel Estefano, u kojoj se nalazi hotel "Casa Grande", mjesto boravka bh. ekspedicije na SP-u.

Radno u specijalnom uredu N/FS BiH

U samom hotelskom kompleksu koji će od sutra, po dolasku reprezentativaca BiH, biti zatvoren za javnost vrijedno radi grupa uposlenika Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH, kako bi sve bilo spremno za selektora Safeta Sušića i igrače.

"I sa sigurnosnog aspekta sve je spremno za dolazak naše reprezentacije. Već sam održao dva sastanka s oficirom za sigurnost koji je zadužen za našu reprezentaciju i sa svima koji su zaduženi za naše osiguranje. Dovoljan broj snaga će osiguravati naš kamp, odnosno kompletnu našu delegaciju zajedno s našom reprezentacijom. Sve je po planu i naši reprezentativci će biti sigurni u Brazilu", rekao je za AA Žarko Laketa, oficir za sigurnost N/FS BiH.

I Almir Murtezić, direktor marketinga, kao i Adnan Džemidžić, direktor licenciranja N/FS BiH imaju pune ruke posla u specijalnom uredu N/FS BiH u hotelu "Casa Grande".  Ipak, tvrde kako im je zadovoljstvo raditi i da je sve spremno za svečani doček reprezentacije BiH kojem će sutra u 15 sati po lokalnom vremenu prisustvovati i gradski čelnici Guaruje.

"Pripremamo doček reprezentativcima s gradonačelnicom Guaruje. Što se tiče atmosfere i među nama iz administracije saveza ona je odlična. Našim 'zmajevima' napravili smo sve da se u Brazilu osjećaju kao da su u Sarajevu", kazao je Murtezić.

Zastavice BiH i Brazila u restoranu

Unutrašnjost hotela "Casa Grande" ukrašena je državnim zastavama BiH i Brazila. Svečano je, a i restoran u kojem će se hraniti reprezentativci se "šminka". Na svakom stolu su brazilska i bosanska zastavica, a kuhar Nermin Hodžić, koji je ranije živio i radio u Brazilu, došao je specijalno iz Sarajeva kako bi spremao jela za Edina Džeku, Miralema Pjanića, Emira Spahića i ostalo društvo…

U "Casa Grandeu" je i prekrasni bazen i moderno opremljene sobe. Sa mondenske terase na kojoj će provoditi trenutke odmora, reprezentativci će imati pogled na obližnji Atlantik i veliku pješčanu plažu. Istinski glamur! Zaslužili su ga reprezentativci i stručni štab, jer Bosna i Hercegovina prvi put igra na SP. Pred njima su historijski dani, piše izvještač Anadolu Agency iz Brazila.