Ćiro za Sarajevo-x.com
0

"Sve je u našim rukama, nogama i glavama"

Razgovarao: Edin Isanović
Foto: Net.hr/Pixsell
Foto: Net.hr/Pixsell
Pred krucijalni sudar razgovarali smo sa šefom državne nogometne selekcije, Miroslavom Ćirom Blaževićem. Za naš portal prognozirao je rasplet u ovom dvomeču, podvukao da najviše strahuje od povreda, kaže da sve zna o Portugalcima...

Približava se dvomeč sa Portugalom. Euforija je preslaba riječ za bujicu emocija koje su preplavile našu domovinu. O pomenutom dvoboju priča se u kafićima, na poslovima, sportskim dvoranama, trgovima...S nestrpljenjem se čeka početak lisabonskog okršaja. “Možemo“!, odjekuje nakon svakog razgovora, bh. navijači konačno vjeruju.

Iako je selektor uvijek jako oprezan u prognozama, ovaj put nije krio optimizam:

„ Svi reprezentativci su u formi, posrijedi su veliki igrači. To znači da će biti u pravom izdanju za potrebe reprezentacije. Kontaktirao sam ovih dana sa njima i mogu vam reći da svi sa nestrpljenjem čekaju utakmice. Oni su mi i najveći razlog za optimizam“, kaže Blažević.

Atmosfera u svlačionici je izuzetna?

Apsolutno. Uostalom onakva kakva je bila od trenutka kada sam je preuzeo reprezentaciju.

Imate li dovoljno informacija o Portugalu?

Svakako. Znam sve o njima. Prikupljao sam informacije sa svih strana.

Nakon analiza o suparniku zaključili ste...?

Biće teško. Što ih više upoznajem dolazim do spoznaje o kakvoj je reprezentaciji riječ. No, i mi imamo svoju računicu.

Koliko Vam je pomogao Josip Kuže, aktuelni selektor Albanije koji je u kvalifikacionoj utakmici remizirao sa izabranicima Carlosa Queiroza?

Prenio mi je dosta informacija, ali je reprezentacija Portugala od tada doživjela mnogo promjena, tako da ti podaci nisu validni.

Na svakom koraku osjeti se pozitivan naboj, glavna tema svih razgovora je ova utakmica. Da li Vam to može biti dodatno opterećenje?

Mi smo svojim rezultatima doveli do toga da nam javnost vjeruje i meni je drago zbog toga. Sve je u našim rukama, nogama i glavama. Imamo dovoljnu vrijednost i sposobnost da odemo u Južnu Afriku. Samo da nas zaobiđu povrede, ne daj Bože da se to desi.

Koliko vjerujete u uspješan finiš dvomeča u baražu?

Šanse su 50%, na prema 50%.