Sabahudin Saša Vugdalić
8

VIDEOINTERVJU / "Svaku utakmicu želim što više približiti gledaocima"

Razgovarao: Edin Isanović
Sabahudin Saša Vugdalić trenutno radi na OBN televiziji kao sportski komentator. Međutim, on je poznat kao čovjek koji se u nekoliko navrata istakao svojom hrabrošću spašavajući ljudske živote.

U intervjuu za Sarajevo-x.com ispričao je kako je kao sedamnaestogodišnjak uspio spasiti dječaka koji se utapao u Drini. Naglasio je da nije puno razmišljao kada je u rijeci primijetio ruku koja poziva u pomoć. Brzo je reagovao.

Za ovaj podvig dobio je plaketu "Podvig godine". Nekoliko godina poslije spasio je još jedan mladi život. Naime, nakon saobraćajne nesreće na Ivan planini iz automobila je izvukao povrijeđenu djevojčicu, kojoj je kasnije pomoć pružena u Konjicu. Kaže da je vozio velikom brzinom, te da je policija mislila da je ukrao automobil. No, stigao je na vrijeme.

U Cirihu je iz zapaljenog automobila uspio izvući majku i dvoje djece. Kako ističe, tada je ugrozio i svoj život, ali je uradio ono što se podrazumijeva – spašavao ljudske živote. Kada je za njega čuo Josip Broz Tito poručio je: "Dovedite mi to dijete".

U decembru 1980. godine izabran je za najhumanijeg čovjeka na svijetu zbog podviga u Švicarskoj. Priznanje je dobio i od Indire Gandhi.

Osim o ovim temama, Saša je govorio i o svojoj profesionalnoj golmanskoj karijeri. Podvukao je da je imao veliku želju da stane među stative FK Željezničar. No, san mu se nije ostvario. Profesionalnu karijeru počeo je u Famosu iz Hrasnice. Kasnije je, između ostalog, preselio na Kantridu, gdje je proveo dvije godine. Radio je i kao nogometni sudija, a kao teren sa najvećim pritiskom domaćina izdvojio je Prištinu.

Razgovarali smo i o novinarskom poslu. Naglasio je da je ta priča počela na Olimpijadi u Sarajevu 1984. godine.

Neizbježno je bilo pitanje o tome kako komentariše činjenicu da se pojedincima ne sviđaju njegovi komentari prilikom prenosa utakmica. Odgovorio je da nikada ne potcjenjuje ni pohvalu ni kritiku. Izdvojio je utakmicu koja je na njega ostavila posebne emocije. Na kraju je prokomentarisao mogućnost suspenzije Nogometnog saveza BiH.

Sve to i više u našem videointervjuu.