Nogomet
183

Švabo i Pape preporodili bh. nogomet, reprezentacija je sada brend

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Uz sjajne nogometaše i rukovodstvo Saveza bh. nogomet možda su i ponajviše preporodili Ivica Osim Švabo i selektor Safet Sušić Pape. Ovo je mišljenje sportske javnosti u regiji. Nakon plasmana na Mundijal, koji će se 2014. godine održati u Brazilu, evropski ali i svjetski mediji ne prestaju pisati o Zmajevima.

Svi sa velikim respektom gledaju na posljednje uspjehe nacionalnog tima. Legenda bh. nogometa Ivica Osim godinama je situaciju posmatrao sa pristojne distance.

Suspenzija – najbolja stvar koja se mogla desiti Savezu

Ipak, pomogao je u trenucima kad je bilo najpotrebnije. Kad se nogomet u našoj zemlji našao pred zidom. Kad mnogi nisu vidjeli izlaza, u danima kada je stigla suspenzija zbog neusvajanja Statuta. Popularni Švabo svojim je autoritetom, poznanstvom i diplomatijom uspio ubijediti delegate da jednoglasno podrže Statut. Nakon toga je suspenzija ukinuta.

Gledajući iz ove perspektive možemo reći da su mnogi zaljubljenici u najvažniju sporednu stvar na svijetu u našoj zemlji prizivali velike promjene nekadašnjem rukovodstvu NSBiH . One su stigle nakon suspenzije i nakon formiranja Komiteta za normalizaciju. Ivicu Osima su mnogi tada nazvali spasiteljem bh. nogometa smatrajući da je on najzaslužniji za takav rasplet.

Nakon izbora novilh ljudi na čelu Saveza Osim je dobio zadatak da vodi Odjel za posredovanje i savjetovanje NSBiH. Uvijek je pomagao svojim savjetima, znanjem, iskustvom…

Nekako smo vjerovali da će dolaskom Osima u Savez sve krenuti u boljem pravcu. No, i ranije smo bili optimisti pa su prognoze često znale pasti u vodu, dočekalo bi nas negativno iznenađenje. Ipak, ovoga puta sve je bilo drugačije - pozitivnije.

“Navijači te trebaju pamtiti po nečemu. Da te slave ili da te žale. Tek tada si nešto napravio", često je govorio Osim koji je sa dosta uspjeha vodio Željezničar, reprezentaciju Jugoslavije, Partizan, Panathinaikos, Sturm, JEF United i japansku reprezentaciju. Posebno pamtimo ostavku koju je podnio ne mjestu selektora tadašnje reprezentacije Jugoslavije. Hrabo, emotivno…

Strožiji režim u reprezentaciji

Svakako, ogromne zasluge za veliki uspjehu Zmajeva pripadaju šefu državnog tima Safetu Sušiću. Čim je došao napravio je strožiji režim u reprezentaciji u odnosu na onaj za vrijeme Ćirine ere. Pape je tih i miran čovjek, nije davao bombastične izjave kada je stigao na poziciju šefa državnog tima.

U prvom mandatu dobro je vodio Zmajeve. Imao je priliku da u posljednjoj utakmici kvalifikacija za Euro 2012. pobjedom u Parizu odvede bh. tim na kontinentalnu smotru. Ipak, jedanaesterac nad Nasrijem i njegov pogodak za 1:1 uskratio nam je ambicije. Poslije eliminacije od Portugala u baražu Safet je razmišljao o odlasku.

Ipak, Švabo je naglasio kako Pape treba ostati na selektorskom mjestu. Pravda je zadovoljena u ovim kvalifikacijama. Od mogućih 30 bodova izabranici Safeta Sušića osvojili su 25, postigli su 30 pogodaka ili 3 po utakmici. Fantastična statistika. Selektor je uspio pojedinačnu kvalitetu igrača staviti u službu kolektiva.

Napadački pristup nogometu doveo je do toga da BiH danas beskrajno vjeruje ovom stručnjaku.

“Hvala svima koji su vjerovali u nas”, kratko je rekao Sušić nakon pobjede u Litvaniji i plasmana na Mundijal.

Ivici i Safetu divila se Evropa

U igračkim danima Ivica i Pape igralu su fenomenalno, divili su im se ljubitelji nogometa na Starom kontinentu. S obzirom na godine Švabo je kasnije bio selektor Papetu koji je u to vrijeme nosio dres Jugoslavije.

Inače, aktuelni selektor igrao je dvije utakmice za bh. reprezentaciju prije nešto više od 20 godina. Bila se to humanitarne utakmice Humanih zvijezda BiH koje su odmjerili snage sa Genkom i Kaiserslauternom.

Organizator ovih utakmica bio je Informativni centar BiH iz Düsseldorfa, a uz saglasnot NSBiH. FIFA je dala saglasnost za nastupe.

Selektor Safet Sušić već je bio okončao fudbalsku karijeru, ali je ipak odlučio ponovo obuti kopačke i pomoći sunarodnjacima koji su tih godina patili. Pamte se Papetova majstorije u dresu Sarajeva, PSG-a, Jugoslavije.

Švabo, koji je svojevremeno igrao za Željezničar i Pape, koji je nosio bordo dres preporodili su bh. nogomet, od reprezentacije su napravili brend.