Evropska liga
0

Susreti istine za bh. predstavnike

Piše: Edin isanović
Foto: FKSinfo.com
Foto: FKSinfo.com
Bordo tim mora poentirati ukoliko želi osigurati put ka konačnom cilju. Svi razmišljaju samo o pobjedi. Strateg Širokog Brijega, Ivica Barbarić navjeću prijetnju za svoj tim vidi u bh. reprezentativcu Samiru Muratoviću. U Slaviji su svjesni jačine protivnika, ali najavljuju - nema predaje.

Tim sa Koševa će večeras odmjeriti snage sa Spartakom iz Trnave, prvom preprekom u Evropskoj ligi. Bordo tim želi ponudi najbolje što može u ovom trenutku.

"Ulazimo sa maksimalnim ambicijama i sa maksimalnim optimizmom", kaže prvi pomoćnik Mehmeda Janjoša, Almir Turković.

Na pitanje gdje je Sarajevo bolje u odnosu na suparnika, Turković odgovara: "Teško je to sada reći. Mi smo naporno radili na pripremama i očekujemo da će se trud isplatiti. Osvježili smo se i dopunili snagom. Upravo sam posmatrao trening gostiju. Po onom što sam mogao zaključiti jeste da nas respektuju i više nego što smo očekivali. Vježbali su manje od sat vremena, trening je bio lagan. Zapazio sam da imaju nekoliko visokih nogometaša."

Svaka pobjeda za tim Sarajeva bila bi veliki kapital, slažu se u bordo timu i poručuju: "Najvažnije je pobijediti. Ne bi bilo dobro da primimo gol, jer bi tada suparnik dobio na samopouzdanju i igrao drugačije."

Sačuvati svoju mrežu

Svjesni su na Koševu svih kvaliteta suparnika, ali svi razmišljaju o pobjedi. O idealanom rezultatu koji će u Trnavi osigurati put ka konačnom cilju. Prema najavama u vrhu napada će igrati Jahović i Hadžić (koji je prema mišljenju stručnog štaba odlično radio na pripremama). Veliki hendikep je neigranje Ihtijarevića i Škore koji su povrijeđeni. No, ponekad izostanak najboljih igrača dodatno homogenizira ekipu. Bordo tim će tražiti rezultat. To podrazumijeva i rizik. Ipak, ukoliko žele povoljan rasplet, moraju poentirati.

Strateg Sarajeva Mehmed Janjoš posmatrao je prvi sudar između Spartaka i Intera iz Bakua, dok su dvoboj iz Azerbejdžana u srijedu navečer analizirali u hotelu Terme na Ilidži (gdje je tim sa Koševa u karantinu). Sigurno je da su izvučene pouke i poruke.

Fazu odbrane trebaju respektirati svi igrači, svi moraju imati odgovornost. Koliko je realno očekivati da Sarajevo sačuva svoju mrežu, jer u posljednja četri evropska meča nisu (pobijedili Marsaklok 3-1, izgubili od Genka 1-0, izgubili od kijevskog Dynama 1-0 i poraženi od Basela 2-1). Pitanje i nije baš jednostavno, a odgovor ćemo saznati večeras. Ovo je ujedno prilika da se prekine crna serija poraza u evropskim utakmicama na najvećem bh. stadionu.

Prvi preduslov za uspjeh Sarajeva su navijači koji su najavili podršku svih devedeset minuta. Publika će (kao i uvijek) podržati igrače sa ciljem da se napravi dobar rezultat za uzvrat.

Velika odgovornost na veznom redu

Ovaj sudar otvara sezonu i sigurno je da će ishod mnogo uticati ne samo na revanš nego i na start Premijer lige BiH. Trijumf bi ulio samopouzdanje u ekipu. Stoga motivacija i želja za pobjedom moraju biti na visokom nivou (mogli bismo zaključiti da je atmosfera vrlo dobra). Igrači trebaju igrati čvrsto, kompaktno i sigurno.

Veliki teret biće na posljednjem bedemu ispred Alaima. Ne treba napominjati koliko je važno ne primiti gol na domaćem travnjaku. Pored nogometaša u odbrani, izuzetno je važna pomoć i veznog reda, prije svih Dude, Janjoša, Muminovića i Džakimaća. Oni bi trebali opstruirati gostujuće atake, a istovremeno biti opasni po gol Ivice Kralja.

Adis Jahović je napadački adut. U prevnstvu nije dobivao veliku minutažu, ali nakon povredom Škore izbio je u prvi plan. Partaner će mu biti Damir Hadžić. Poklonici bordo boje vjeruju da će njih dvojica nauditi suparničkom golu.

Nekoliko riječi i o gostima. Spartak je iznimno disciplinirana ekipa, imaju odlične i potentne napadače. Zaslužuju respekt. Na press konferenciji su apostrofirali da očekuju težak meč, ali da su optimisti što se tiče konačnog ishoda. Zbog kartona im neće nastupati Hanzel (lijevi bek).

Utakmica počinje u 20:15 sati (nažalost, neće biti TV prenosa). Cijene ulaznica su: istok i zapad 10 KM, dok je sjever 5 KM. Gosti bi trebali imati podršku 400 svojih navijača koji će biti na južnoj tribini, a cijena njihove ulaznice je 10KM.

Sarajevo će igrati u ovom sastavu: Alaim, Rizvanović, Belošević, Torlak, Maksumić, Dudo, Janjoš, Džakmić, Muminović, Hadžić i Jahović.

Teški ispiti za Široki i Slaviju

U okviru istog takmičenja tim sa Pecare će večeras u Grazu igrati protiv Šturma (19:15 sati). Izabranici Ivice Barbarića će bez velikog pritiska pokušati doći do povoljnog rezultata. Šef struke Širokog apostrofirao je da vrlo dobro poznaje austrijskog predstavnika te da ih smatra favoritima. Posebno je pohvalio bh. reprezentativca Samira Muratovića. Još je neizvjesno ko će biti na golu, jer se Barbarić dvoumio između Marića i Bandovića.

U udarnoj postavi trebali bi početi: Bandović (Marić), Križanović, Renato, Topić, Barišić, Ljubić, Ivaković, Martinović, Šilić, Vagner i Varea. Kao i svaki put do sada ( na gostujućim evropskim utakmicama) Široki Brijeg će imati podršku sa tribina.

Treći bh. predstavnik u Evropskoj ligi, Slavija, nalazi se pred velikim iskušenjem. Naime, tim iz Istočnog Sarajeva odlazi na noge danskom Aalborgu. U Slaviji su svjesni jačine protivnika, ali najavljuju - nema predaje. Utakmicu će propustiti povrijeđeni golman Dujković i iskusni veznjak Vuksanović, te Benović koji nema pravo nastupa zbog suspenzije. Susret je na rasporedu u 19:30 sati. Izabranici Zorana Erbeza trebali bi se suprotstaviti favorizovanom domaćinu u ovom sastavu: Lučić, Lackanović, Regoje, Stanković, Arsenijević, Šešlija, Simić, Radonja, Šćepanović, Kutalija, Đermanović.