Oštar start
0

KOLUMNA / Sušićev odlazak, prerano ili neophodno?!

Piše: Bakir Tiro
Fudbalska A-reprezentacija Bosne i Hercegovine sa selektorom Safetom Sušićem definitivno nije što je bila prije nekoliko mjeseci.

Onda, kada smo svi živjeli za naš državni tim koji se u baražu protiv Portugala borio za plasman na Svjetsko prvenstvo, nismo otišli na Mundijal u Južnu Afriku, ali smo do novembra prošle godine imali igru. Među većinom igrača vladao je neopisiv patriotski naboj koji se na terenu oslikavao u lavovskoj borbi za svaku loptu.

Razmažene igračke zvijezde i Ćirin "hoštapleraj"

Naše pojedine razmažene igračke zvijezde bile su vođene čvrstom rukom kontroverznog "bjelosvjetskog fakina", ali i trenerčine, Miroslava Ćire Blaževića.

Njemu nisu smjeli proturiječiti. Kratko i jasno, morali su ga slušati i igrati po njegovim "hoštaplerskim" notama. Ipak, notama uz koje smo svi sretno plesali.

Ćiru su smijenili omraženi čelnici Nogometnog / Fudbalskog saveza BiH. Njegovom odlasku kumovala je i svađa sa Zvjezdanom Misimovićem. Nesporno, našim velikim adutom, ali igračem koji, kako ode Blažević, nije ništa pokazao u dresu sa državnim grbom. Uostalom, kao i većina reprezentativaca.

Prijetio je da neće više igrati za BiH dok je Ćiro selektor. Vratio se kada je Travničanin u trećoj životnoj dobi otišao po milion u Kinu. Pitate li se zašto popularni Miske nije na nivou željenih igara? Nedostaje li mu čvrsta ruka, autoritet selektora? Smije li fudbaler i zašto je ucjenjivao cijelu državu ultimativnim ostavljanjem dresa sa "najdražim grbom"?! Vrijeme će pokazati...

Pitanja na koja Pape nema odgovor

Sa Sušićem danas nemamo ni igru, ali ni borbenost na travnjaku. Sve više je onih koji jasno i glasno zagovaraju Papetov odlazak, koji sa klupe ustane samo kada treba otići u svlačionicu, na poluvremenu i na kraju utakmice. Odlazak Sušića nakon samo četiri utakmice na klupi BiH?! Prerano ili neophodno?

Poslije ne tako blijedog izdanja, ali pobjede protiv Gane (2:1), sa Sušićem smo odigrali loše protiv Švedske. U Štokholmu smo izgubili (2:4), a potom i Frankfurtu od Njemačke (1:3). Porazi kojima se i može progledati kroz prste. No, remiju sa slabašnim Katarom? Nikako!

Da stvar bude gora, selektor je u svoju odbranu kao argument iznio da je upozoravao "kako je Katar opasan protivnik i da je bolji od Luksemburga". Zašto nije postavio igru, odredio tim, autoritativno utjecao na igrače da na svom terenu ne bi sramotno remizirali i još sramotnije bili nadigrani od 98. reprezentacije sa FIFA-ine rang-liste?!

To su pitanja na koja Sušić nema odgovor. Naprotiv, od javnosti traži rješenje za lijevi bok. I dalje tvrdi da je Mravac dobar igrač, ali i da "nema lijevu nogu"?! Ma šta to značilo, Mravac niti jednom nije probio po lijevoj strani Katara. U defanzivi je bio za nijasu bolji, mada su gosti iz Azije nekoliko puta prošli po njegovoj strani i ozbiljno ugrozili naš gol. Ko zna šta bi bilo da među stativama nemamo iskusnog i izvanrednog Hasagića?! Vjerovatno, danas bismo pričali o sramotnoj igri i od remija još sramotnijem porazu u generalnoj probi za kvalifikacije EURO 2012.

Sa strepnjom u Luksemburg

Sa strepnjom kvalifikacije ćemo otvariti 3. septembra u Luksemburgu. Kako Sušić reče, sa lošijim protivnikom od Katara. Luksemburg je 117. selekcija u svjetskom poretku. Međutim, možemo startovati neophodnom pobjedom?!

Veoma teško, ponovimo li igru kao u duelu sa Katarom.

Npr. ukoliko budemo igrali sa trojicom napadača, od čega su dvojica više u ulozi veznih igrača po bokovima (Muslimović i Ibišević), samo najveći optimisti mogu se nadati najboljem. Jednostavno, Ibišević i Muslimović su klasični napadači i ne snalaze se u novim ulogama Sušićeve predstave kojom niko, ama baš niko, do sada ne može biti zadovoljan.

Koliko je ozbiljna situacija uoči početka kvalifikacija upravno najbolje govori činjenica da se pribojavamo Luksemburga! Od dana koji bude nostalgiju, kada smo fajterski igrali protiv Portugala, do strahovanja možemo li donijeti tri boda u duelu sa jednom od najlošijih evropskih selekcija.

Sušićev odlazak, prerano ili neophodno?!

Vezani članci